Đuveč je tradicionalno jelo za koje se veruje da su ga na Balkan doneli Turci. Pravi se od različitog povrća, mesa i pirinča. Ovo starinsko jelo nekad je bilo veoma popularno na prostoru bivše Jugolsavije i često su ga pravile naše bake. Može da se priprema na najrazličitije načine sa mesom, kao što su piletina ili svinjetina, a može da se pravi čak i sa mlevenim mesom. Ukoliko niste ljubitelj mesa, đuveč možete napraviti "klot", samo sa povrćem i pirinčem. Ovo jelo je nekad često bilo na našim trpezama zato što se brzo priprema, jeftino je i može svako da ga napravi, čak i neiskusne domaćice i početnici u kuhinji. Od povrća možete da stavite sve što imate u kući i volite od šargarepe do paprika i krompira.
Da biste ubrzali pripremu, možete koristiti gotovo zamrznuto povrće. Srećna republika vam donosi tradicionalni, starinski recept za đuveč sa piletinom, a sami odaberite povrće koje volite.
Sastojci:
- 600 g pilećeg mesa
- 500 g smrznute, gotove mešavine povrća
- 200 g krompira
- 1 glavica crnog luka
- 200 g pirinča
- 2 čaše vode
- malo ulja
- so i začini
Priprema:
U dubljoj posudi na ulju izdinstajte luk i kad postane staklast dodajte na kocke isečenu piletinu. Dinstajte dok piletina ne porumeni, potom dodajte mešavinu smrznutog povća i na kocke isečen krompir. Sipajte pirinač, dodajte so, začine i sve malo još propržite. Smesu prebacite u posudu za pečenje, nalijte vodu i u ubacite u zagrejanu rernu da se zapeče. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 do 60 minuta. Vodite računa da se pirinač ne raspadne, ali i da ne bude suv. Čak i ako nije upio saft, ne brinite - pirinač će pokupiti sav višak vode dok se đuveč bude hladio.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)