Jela sa mesom

SPREMITE POLJSKE PALAČINKE I ODUŠEVITE SVE UKUĆANE: Nalešniki će vas osvojiti već na prvi zalogaj - originalan recept!

Izuzetno podsećaju na specijalitet koji se priprema i kod nas, ali treba da budu značajno tanje i u njih se uglavnom stavlja voće.

bySrećna republika

26.01.2025 08:01

SPREMITE POLJSKE PALAČINKE I ODUŠEVITE SVE UKUĆANE: Nalešniki će vas osvojiti već na prvi zalogaj - originalan recept!
Shutterstock

Nalešniki su tradicionalne tanke palačinke iz Poljske, koje mogu biti u slatkoj ili slanoj verziji. Slatke se obično pune voćem, džemovima ili drugim slatkim nadevima, dok slane mogu da sadrže namirnice poput sira, mesa, kiselog kupusa, pečuraka ili šunke.

Sastojci:

  • 120 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 240 ml mleka
  • 180 ml vode (najbolje gazirane)
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica šećera
  • 40 g maslaca (ili 3 kašike biljnog ulja)

Priprema:

Mikserom sjediniti brašno, mleko, vodu i so. Trebalo bi da dobijete glatku i jednoliku smesu bez grudvica. Maslac ili biljno ulje možete dodati u smesu ili možete iskoristiti da namastite tiganj pre pečenja svake palačinke. 

Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte malo smese i okrećite tiganj kako bi se smesa jednako rasporedila. Kada palačinka počne da se odvaja od ivica, a sredina više ne bude vlažna, okrenite palačinku lagano i kratko pecite s druge strane.

Prebacite u tanjir i ponovite postupak s ostatkom smese. Poslužite toplo s nadevom po izboru. 

Prijatno!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)