Nalešniki su tradicionalne tanke palačinke iz Poljske, koje mogu biti u slatkoj ili slanoj verziji. Slatke se obično pune voćem, džemovima ili drugim slatkim nadevima, dok slane mogu da sadrže namirnice poput sira, mesa, kiselog kupusa, pečuraka ili šunke.
Sastojci:
- 120 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 240 ml mleka
- 180 ml vode (najbolje gazirane)
- prstohvat soli
- 1 kašičica šećera
- 40 g maslaca (ili 3 kašike biljnog ulja)
Priprema:
Mikserom sjediniti brašno, mleko, vodu i so. Trebalo bi da dobijete glatku i jednoliku smesu bez grudvica. Maslac ili biljno ulje možete dodati u smesu ili možete iskoristiti da namastite tiganj pre pečenja svake palačinke.
Zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri, dodajte malo smese i okrećite tiganj kako bi se smesa jednako rasporedila. Kada palačinka počne da se odvaja od ivica, a sredina više ne bude vlažna, okrenite palačinku lagano i kratko pecite s druge strane.
Prebacite u tanjir i ponovite postupak s ostatkom smese. Poslužite toplo s nadevom po izboru.
Prijatno!
Komentari (0)