Tikvice su neizostavni deo letnje trpeze zbog svog blagog ukusa, ali i činjenice da se mogu pripremiti na brojne načine. Zbog niskog nivoa kalorija, a velike količine vode, tikvice su idealna namirnica za sve one koji se pridržavaju načela zdrave ishrane. Verovali ili ne, porcija tikvica pripremljenih na grilu sadrži samo 42 kalorije.
Tikvice su bogate mineralima, posebno kalijumom koji je neophodan za pravilan rad kardiovaskularnog sistema. Povoljno utiču na zdravlje creva, ubrzavaju metabolizam i pomažu kod izbacivanja viška soli i toksina iz tela. Iako mnogi misle da su tikvice povrće, one se zapravo ubrajaju u kategoriju voća.
Srećna republika vam predlaže tru brza i jeftina jela od tikvica čija priprema ne košta vuše od 500 dinara. Na ovaj način ste dobili zdrav, ukusan a jeftin obrok. Ova jela su toliko jednostavna za pripremu da ih mogu napraviti i početnici u kuhinji.
Punjene tikvice
Sastojci:
- 4 - 5 tikvica
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 2-3 fileta piletine
- 2 dl kisele pavlake
- aleva paprika, so, biber, kečap
Priprema:
Na ulju propržite crni luk, dodajte beli luk, a tikvice operite, izdubite sredinu da se dobije oblik čamaca, a sredinu dodajte u luk koji se dinsta. Pileće meso posebno skuvajte, iseckajte na kockice i dodajte prethodnoj smesi. Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite.
Punite tikvice ovom smesom, poređajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i pre pečenja ih prelijte kečapom. Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.
Pljeskavice od tikvica iz rerne
Sastojci:
- 1 kg tikvica
- 4 jajeta
- 300 g mrvljenog sira
- 2 dl kisele pavlake
- 1 šoljica ulja
- 200 g griza
- malo brašna
- 1 kašičica seckanog peršuna
- kesica praška za pecivo
Priprema:
Očistite koru, pa tikvice narendajte i ostavite da se ocede. U dubuljoj činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i peršun.
Oblikujte pljeskavice od smese i stavite u pleh na pek papir. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Palačinke od tikvica
Sastojci:
- 2 manje tikvice
- 2 jaja
- 1,5 dl mleka
- 50 ml ulja
- 200 g brašna
- 200 ml kisele vode
- 1 kašičica soli
- prstohvat šećera
Priprema:
Očistite i izrendajte tikvice, pa ih ostavite 10 minuta da puste višak vode. Iscedite vodu, pa u narendane tikvice dodajte jaja, mleko, so i šećer.
Sve dobro izmešajte, dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete finu homogenu smesu u koju sipate ulje i vodu da testo sve dok testo ne bude dovoljno retko kao za palačinke.
Sipati kutlačom na podmazan i zagrejan tiganj, pa pecite nekoliko minuta s jedne strane, potom okrenite palačinku i pecite je dok ne porumeni i s druge strane. Palačinke vadite na salvetu ili papirni kuhinjski ubrus da upije višak ulja.
Komentari (0)