Jela bez mesa

OVA SALATA SE MORA NAĆI NA TRPEZI ZA VASKRS: Idealna uz roštilj ili pečenje, a pravi se baš brzo

Ako su vam dosadile ruska i mimoza, isprobajte ovaj recept.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

09.04.2025 08:01

OVA SALATA SE MORA NAĆI NA TRPEZI ZA VASKRS: Idealna uz roštilj ili pečenje, a pravi se baš brzo
Shutterstock/Foodio

Ova ukusna salata se pravi od nekoliko sastojaka i ne sadrži meso zbog čega je idealna kao dodatak uz roštilj na prazničnoj trpezi. Bliži nam se Vakrs, pa ako su vam dosadile salate kao što su ruska ili mimoza, možete da probate ovu zanimljivu od kukurza, jaja, jogurta, majoneza...

U nastavku pogledajte recept za salatu sa jajima koju možete da pripremite i nakon praznika ako vam ostane višak jaja koje morate da iskoristite.

Sastojci:

  • 6 kuvanih jaja
  • sir
  • 6 komada kiselih krastavčića
  • 1 veza vlašca
  • 1 veza rotkvica
  • grašak iz konzerve
  • kukuruz iz konzerve
  • 4 kašike jogurta
  • 4 kašike majoneza
  • so i biber

Priprema:

Prvo, potrebno je da rotkvice dobro operete i izrendate. Nakon rotkvica, jaja su sledeća na redu. Možete koristiti sveža jaja ili čak ona uskršnja jaja koja su ispucala, što je zanimljiv način da iskoristite ono što imate kod kuće. Jaja treba skuvati, a zatim ih sitno iseckati, što će dodatno obogatiti teksturu salate.

Kada su svi sastojci spremni, vreme je da počnete sa sklapanjem salate. U posebnoj činiji, pomešajte jogurt i majonez, dodajući po želji začine koji će dodatno upotpuniti ukus. Nakon što ste pripremili bazu, možete početi sa slaganjem. Prvo stavite iseckana jaja na dno činije, zatim pospite seckani vlašac, pa dodajte sloj majoneza i jogurta.

Nakon toga, dodajte grašak, kukuruz i krastavčiće, koji će salati dati slatkoću i još više boja. Potom dolaze rotkvice, koje će dodati hrskavost. Sve to ponovo prekrijte slojem majoneza i jogurta, pa na kraju pospite rendanim kačkavaljem i još malo vlašca. 

Kada završite sa sastavljanjem salate, preporučuje se da je ostavite da se ohladi u frižideru neko vreme pre služenja. Ovo će omogućiti sastojcima da se sjedine i da se ukusi spoje. Ova salata je idealna kao prilog uz meso, ali može biti i glavno jelo, posebno tokom toplijih meseci. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)