Grašak je jedna od najpopularnijih namirnica u našim jelovnicima, a kombinacija sa mirođijom donosi poseban, svež ukus koji se savršeno slaže sa prirodnim slatkastim aromama graška. Ovo jelo je jednostavno za pripremu, a opet tradicionalno. Takođe, može biti odličan prilog uz meso ili čak samostalno jelo. Mirođija, poznata po svom specifičnom mirisu i ukusu, daje poseban šarm ovom jednostavnom jelu.
Sastojci:
- 500 g graška (svežeg ili zamrznutog)
- kašika maslinovog ulja (ili 50 g putera za mrsnu varijantu)
- manja glavica crnog luka
- kašičica soli (po ukusu)
- polovina kašičice šećera (opciono, kako bi se pojačao prirodni ukus graška)
- polovina šolje vode ili bujona od povrća
- 2-3 grančice sveže mirođije (ili 1 kašičica sušene)
- biber po ukusu
Priprema:
Ako koristite svež grašak, prvo ga oljuštite i operite. Ako koristite zamrznuti grašak, nema potrebe za prethodnim pranjem, samo ga izvadite iz zamrzivača. Crni luk oljuštite i sitno iseckajte. Mirođiju operite i sitno iseckajte, posebno ukoliko koristite svežu.
U većoj šerpi zagrejte maslinovo ulje (ili puter). Dodajte iseckani crni luk i pržite ga na srednjoj vatri dok ne postane staklast, oko 3-5 minuta. Dodajte grašak u šerpu sa lukom i promešajte. Dodajte vodu ili povrtni bujon, so, šećer (ako koristite) i biber. Pokrijte šerpu i kuvajte na srednje tihoj vatri oko 15-20 minuta, dok grašak ne postane mekan. Ako koristite zamrznuti grašak, vreme kuvanja biće kraće.
Kada je grašak skuvan, dodajte sitno iseckanu mirođiju i još jednom sve dobro promešajte. Kuvajte još 2-3 minuta, dok se svi ukusi ne prožmu.
Poslužite grašak sa mirođijom kao prilog uz jelo po vašem izboru ili kao samostalno jelo. Možete dodati još malo sveže mirođije na vrh pre serviranja za dekoraciju.
Uživajte!
Komentari (0)