Jela bez mesa

MEKANI DOMAĆI SOMUN U ULJU, prste da poližeš: Ništa ne može da zameni toplo testo

U nastavku je nikad jednostavniji recept koji će vas oduševiti.

28.02.2025 08:01

MEKANI DOMAĆI SOMUN U ULJU, prste da poližeš: Ništa ne može da zameni toplo testo
Shutterstock

Tražite brz, jednostavan recept za ukusan somun koji je boljeg ukusa i od mekanog hleba? Ovaj domaći somun je savršen izbor za obrok koji možete pripremiti za sebe ili za svoju porodicu. Od minimalno sastojaka napravićete mekano testo koje je premazano dobro poznatom smesom - maslinovim uljem i peršunom, a ako ne volite, onda to možete i da preskočite.

Evo kako da napravite domaći somun na tiganju kod kuće. U nastavku je nikad jednostavniji recept koji će vas oduševiti.

Sastojci: 

  • 7 šoljica (900 grama) brašna 
  • 1,5 šoljica (300 ml) toplog mleka (može i biljno) 
  • 1,5 šoljica (300 ml) tople vode 
  • 1,5 kašika (20 grama) soli 
  • 1 pakovanje (20 grama) svežeg kvasca ili 1 kašika (10 grama) suvog kvasca
  • maslinovo ulje i peršun za preliv

Priprema:

U posudi pomešajte brašno i so, a zatim dodajte svež kvasac i dobro ga razmrvite. Dolijte toplo mleko i vodu, zamesite mekano testo, pokrijte ga i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen. 

Kada se testo diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu, podelite na 8 delova i oblikujte kugle. Svaku kuglu razvaljajte u oblik tortilje. Pecite svaki somun na tiganju, prvo s jedne, a zatim s druge strane, dok ne postane zlatan i testo se podigne.

Pečen somun premažite maslinovim uljem i pospite naseckanim peršinom. Poslužite uz omiljene nadeve ili ih možete samostalno jesti, možda je i najbolja kombinacija tako uz dodatak jogurta, ako volite.

Ovaj domaći somun je savršen spoj jednostavnosti i ukusa. Pripremite ih i uživajte u toplim, mekanim zalogajima!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)