Burek, tvrde naši susedi iz Bosne, može biti samo od mesa, a sve ostalo su pite. Međutim, burek je originalno iz Turske, a tamo ga najčešće pripremaju upravo sa sirom. Pita ili burek, svi se možemo složiti da je najbolji kad je poslužen topao uz čašu hladnog jogurta.
Baš takvom je teško odoleti, a mnogi će se verovatno složiti da je teško zamisliti bolji doručak od ovog. Zato vam donosimo najbolji recept za burek koji vašim najmilijam možete spremiti već danas. Brzo je i lako!
Sastojci:
- 650 g gotovih kora za pite
- 500 g svežeg kravljeg punomasnog sira
- pola kašičice soli
- 100 ml suncokretovog ulja
- 500 ml mineralne vode
Priprema:
Premažite pleh za pečenje, koristite okrugli kalup dijagonale 33 cm. Dno kalupa premažite s 3 kašike ulja, a zatim položite dve kore na dno i lagano ih rukama pritisnite.
U veću posudu ulijte mineralnu vodu, so i preostalo ulje i varjačom dobro promešajte sastojke. Kore lagano premažite pripremljenom tečnošću, a na jednu stavite 2 do 3 kašike sira. Sir lagano rasporedite po površini kore (sa kašike skidajte male količine sira i stavljajte ga kao male mrvice). Preko stavite praznu koru i opet je lagano utisnite rukama i premažite četkicom natopljenom mešavinom ulja, soli i mineralne vode. Sir ponovo rasporedite po površini. Ponovite postupak s dodavanjem kore, a na nju ovaj put sir rasporedite po rubovima.
Višak kora koji visi van pleha sada preklopite ka unutra i lagano premažite četkicom. Ovaj put nemojte stavljati sir, već stavite praznu koru. Na praznoj kori ponovite ceo postupak dok ne potrošite sav sir. Poslednje dve kore stavite na sloj sira, lagano pritisnite rukama, premažite četkicom, a višak preklopite ka unutra. Još malo premažite površinu i lagano je izbodite čačkalicom.
Zagrejte rernu na 210 stepeni i pecite 40 minuta. Izvadite iz rerne i rubove odvojte pomoću noža, pažljivo preokrenite na dasku, isecite na 4 dela i poslužite.
Uživajte!
Komentari (0)