Jela bez mesa

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA SAVRŠENE KISELE KRASTAVČIĆE: Zimnicu ne možemo da zamislimo bez njih!

Isprobajte ovaj recept.

18.09.2024 08:01

NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT ZA SAVRŠENE KISELE KRASTAVČIĆE: Zimnicu ne možemo da zamislimo bez njih!
Shutterstock

Čak i ako nikada niste pravili zimnicu, možete postati pravi majstor za kisele krastavce! Ovaj jednostavan recept omogućava vam da za manje od sat vremena pripremite savršene krastavčiće, a šansa da vam zimnica ne uspe je minimalna. Danas ćemo vam predstaviti korak-po-korak vodič, savete za sterilizaciju tegli i objasniti zašto su krastavci odličan izbor za zdravlje i gastronomiju.

Zašto su kiseli krastavci sjajan izbor?

Kiseli krastavci su ne samo ukusan dodatak jelima, već i izvor brojnih minerala i vitamina. Bogati su gvožđem, kalijumom, fosforom, natrijumom, vitaminima C, A, B-6, B-12 i niacinom. Takođe, odlični su za varenje jer pomažu u stvaranju dobrih bakterija u crevima. Zimi su savršen dodatak jelima, a ruska salata bez krastavčića je samo bljutava mešavina.

Recept za kisele krastavce:

Za pripremu kiselih krastavaca ne treba vam puno opreme – čak i ako imate mini šporet, ovaj recept je za vas. Potrebni sastojci su kornišoni, voda, so, sirće, šećer i sterilizovane tegle. Evo kako da pripremite svoje krastavce:

Priprema sastojaka:

Koliko kilograma kornišona, toliko litara vode.

Za svakih litru vode, dodajte 250 ml sirćeta, po dve supene kašike soli i šećera.

U velikoj šerpi pomešajte vodu, sirće, šećer i so, pa pustite da provri. Ostavite da se ohladi. Ako želite specifičan industrijski ukus, možete dodati slačicu i biber u zrnu.

Sterilizacija tegli:

Čiste tegle stavite u rernu zagrejanu na 100 stepeni C ili na 50 stepeni C ako vaša rerna ima ventilator. Ostavite ih 20 minuta.

Ako ste u žurbi, možete ih sterilisati u mikrotalasnoj – sipajte vodu u tegle (oko tri prsta), stavite tegle u mikrotalasnu, i zagrijavajte na najjače 2-3 minuta. Para će pomoći u sterilizaciji stakla.

Poklopce najbolje je prokuvati u vodi.

Priprema i punjenje tegli:

Oprane kornišone složite u sterilisane tegle. Prelijte ih ohlađenim pacom (smesom vode, sirćeta, šećera i soli) i dodajte plastični pritiskač da biste osigurali da su krastavci potpuno potopljeni.

Zatvorite tegle.

Kuvanje i finalizacija:

U veliku šerpu stavite krpu, sipajte vodu (oko 4 cm) i poređajte tegle. Stavite šerpu na ringlu i kuvajte dok voda ne proključa, zatim nastavite da kuvate još 15 minuta.

Izvadite tegle iz vode, umotajte ih u ćebe i ostavite da se potpuno ohlade do sutra.

I to je to! Posle ovog jednostavnog recepta i nekoliko saveta, postali ste pravi majstor kiselih krastavaca. Uživajte u svom domaćem specijalitetu tokom cele zime!

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)