Jela bez mesa

NAMAZ SA POSEBNIM ŠMEKOM: Roze humus će vas oduševiti svojim ukusom a koliko je zdrav niste svesni!

Ko voli zdravo da se hrani, ovo je za njega!

23.05.2024 08:00

NAMAZ SA POSEBNIM ŠMEKOM: Roze humus će vas oduševiti svojim ukusom a koliko je zdrav niste svesni!
Credit: Olena Danileiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Humus je izuzetno zdrav i hranljiv namaz koji potiče sa Bliskog istoka. Podseća na paštetu ali je daleko zdraviji zbog svojih sastojaka: susama, leblebija i maslinovog ulja.

Obično se jede uz hleb ili tortilje i njegova popularnost ne proističe toliko iz ukusa koliko iz hranljivosti.

Ljubitelji zdrave hrane će ga sigurno napraviti kao neki obrok jer njegovi sastojci obiluju proteinima koje su izuzetno važni za naš organizam. Osim toga u sebi ima dosta omega 3 masne kiseline koje pomažu kod zdravlja srca i generalno poboljšanje inteligencije i kognitivnih sposobnosti.

 

Roze humus se pravi vrlo jednostavno, evo provereno dobrog recepta!

 

Sastojci:

  • trećina šolje leblebija
  • susam
  • maslinovo ulje
  • sveže semenke suncokreta
  • himalajska so
  • cvekla

Priprema:

Ostavite leblebije kao sirove u šolju i natopite ih vodom i sačekajte oko 4 sata da nabubre, najbolje da ih ostavite preko noći. Kada su spremne, kuvajte ih oko 10-15 minuta dok ne omekšaju, a potom ih stavite u blender. Na drugoj strani zapržite dve kašičice susama na tiganju, da dobiju zlatno-braonkastu boju i to ubacite preko leblebija u blender. U smesu dodajte semenke bundeve, dve kašičice konopljinog ulja, soli po želji. Cveklu srednje veličine zapecite u rernu na 200 stepeni oko 20 minuta a zatim je ogulite, iseckajte i ubacite u blender. 

Pošto je ona slatka po prirodi poželjno je dodati malo soli. Namaz možete držati u teglicama ili staklenim posudicama u frižideru a pošto u sebi nemaju konzervans poželjno je da ga iskoristite što pre u roku od par dana. Odlično ide uz fitnes hleb i naseckani paradajz a ako ste željni zdravih grickalica, savršeno se kombinuje sa iseckanim šargarepama ili stabljikama celera, pa ga možete konzumirati opušteno i u večernjim satima.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)