Miris pečenih krofni koje su pravile naše bake jedna je od nezaboravnih uspomena iz detinjstva. Bilo da ih volite sa nekim dodatkom ili prah šećerom, njihov vazdušast ukus bio je nešto čemu niste odoleli. Ako ste se uželeli ove poslastice od testa, sada je možete jednostavno napraviti i sami.
Evo kako da napravite krofne pečene u rerni. Nadeve dodajte po želji
Sastojci:
- 2 ½ šolje brašna
- 1 kesica suvog kvasca
- ¼ šolje šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- ¼ kašičice soli
- 2/3 šolje toplog mleka
- 4 kašike otopljenog putera
- 2 žumanca
- šećer za posipanje krofni
- džem, krem ili puding po želji
Priprema:
U dubljoj posudi pomešajte šolju brašna, kvasac, šećer, vanilin šećer i so. Uz polagano mućenje viljuškom, brašnu dodajte mleko, 3 kašike otopljenog putera, žumanca i mutite dok se svi sastojci ne sjedine i dok se ne dobije glatko testo. Pokrijte testo folijom i sačekajte 10 minuta, a potom uz stalno mešanje varjačom dodajte preostalo brašno. Mešajte dok testo ne počne da se odvaja od ivica posude. Prekrijte testo plastičnom folijom i ostavite da odstoji oko 1 ½ h kako bi naraslo i udvostručilo se. Testo izvadite na ravnu površinu posutu brašnom i razvucite ga na oko 1 cm debljine. Vadite iz testa krofne čašom ili modlom. Ostatak testa ponovo premesite i ponovite postupak. Postupak ponavljajte dok ne iskoristite svo testo. Krofne ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da odstoje narednih 45 minuta. Pecite krofne u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobiju zlatno žutu boju. Vruće krofne premažite preostalim puterom, uvaljajte u šećer i ostavite sa strane da se ohlade.
Hladne krofne napunite džemom, kremom ili pudingom po želji tako što ćete u krofni nožem ili štapićem za ražnjić napraviti rupicu, a potom špricem za kolače napuniti krofne željenim nadevom.
Komentari (0)