Tetka Saveta

MA, KAKVO SIRĆE I SODA BIKARBONA - OVO RADI POSAO: Skida rđu i kamenac kao od šale, sudopera će sijati - a treba vam 60 dinara!

Evo šta treba da radite.

13.05.2024 14:39

MA, KAKVO SIRĆE I SODA BIKARBONA - OVO RADI POSAO: Skida rđu i kamenac kao od šale, sudopera će sijati - a treba vam 60 dinara!
shutterstock.com

Svi smo upoznati sa moćima sirćeta i sode bikarbone kada je reč o čišćenju, ali postoji još jedan sastojak koji može biti ključ za savršeno čiste površine - limuntus.

Iako su hemijska sredstva najefikasnija u uklanjanju prljavštine i bakterija, kamenac i rđa mogu biti problematični. Upravo tu dolazi do izražaja limuntus, koji se često koristi u pripremi sokova, ali se pokazao kao fantastično sredstvo za čišćenje.

Ako se na dnu vašeg kuvala uhvati kamenac koji je teško očistiti običnim deterdžentima, rešenje je jednostavno. Sipajte litru hladne vode u kuvalo i zagrejte je do ključanja. Zatim dodajte dve kesice limuntusa u prokuvanu vodu, promešajte i ostavite da se ohladi oko sat vremena. Nakon toga, prospite vodu i isperite kuvalo - kamenac će nestati.

Shutterstock

Limuntus je magično rešenje

Limuntus može poslužiti i za čišćenje mašine za sudove. Jednostavno sipajte kesicu limuntusa u deo za tabletu i pokrenite standardni program pranja sudova. Rezultat će biti blistavi sudovi i čista mašina.

Ovo je dobitna kombinacija

Ako želite da osvežite sudoperu i ona blista kao nova, evo jednog trika: pospite sudoperu sodom bikarbonom, prelijte limuntusom i iscedite pola limuna preko toga. Ostavite nekoliko minuta da deluje, zatim lagano istrljajte sunđerom i isperite vodom. Iako ovo radi posao kao od šale, ali ne preporučuje se česta upotreba. 

Limuntus je ne samo efikasan u uklanjanju nečistoća, već i prirodan i bezbedan za korišćenje, i tako definitivno postaje neizostavni saveznik u domaćinstvu.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)