Pravljenje kvasca kod kuće može biti zabavno i ispunjavajuće iskustvo, i lakše je nego što možda mislite. Postoji nekoliko jednostavnih recepata koje možete pratiti da biste napravili kvasac, koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka. Evo korak-po-korak vodiča za pravljenje svog domaćeg kvasca.
Kvasac od jabuka
Počnite tako što ćete iseći jabuku na pola i izrendati je, zatim pomešajte 500 grama brašna sa 350 mililitara vode i dodajte izrendanu jabuku. Zatvorite smešu u teglu i sačekajte da fermentiše tri dana.
Nakon tri dana, bacite polovinu smeše i pomešajte preostalu polovinu sa 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Zatvorite smešu u teglu i ostavite je na sobnoj temperaturi još nekoliko dana dok se ne pojave mehurići, što ukazuje da je kvasac spreman.
Kvasac od brašna i vode
Pomešajte 20 grama brašna i 20 mililitara vode u tegli prvog dana, zatim ponovite postupak sa dodatnih 20 grama brašna i 20 mililitara vode drugog dana. Dobro promešajte smešu dva puta dnevno. Trećeg dana, dodajte 30 grama brašna i 30 mililitara vode u smešu, mešajući je dva do tri puta tokom dana. Četvrtog, petog i šestog dana, ponovite postupak bacanja polovine smeše i dodavanja više brašna i vode. Sedmog dana, kvasac će biti spreman za upotrebu.
Kvasac od krompira
Skuvajte krompir i sačuvajte vodu od kuvanja. Pomešajte krompir sa kašičicom soli i kašičicom šećera, zatim pustite smesu da se ohladi. Dodajte četvrtinu vode od krompira i dozvolite smeši da fermentiše nekoliko dana.
Bez obzira da li se odlučite za kvasac od jabuka, brašna i vode, ili krompira, zadovoljstvo pečenja sa sopstvenim domaćim kvascem je zaista neuporedivo. Isprobajte ove recepte i uživajte u iskustvu pravljenja svog kvasca od nule.
Komentari (0)