Tetka Saveta

EVO KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI KVASAC: Postoje čak tri načina, a testo sa njim će biti vazdušasto i mekano

Dodajte samo ovo voće ili povrće.

18.05.2024 12:45

EVO KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI KVASAC: Postoje čak tri načina, a testo sa njim će biti vazdušasto i mekano
shutterstock.com

Pravljenje kvasca kod kuće može biti zabavno i ispunjavajuće iskustvo, i lakše je nego što možda mislite. Postoji nekoliko jednostavnih recepata koje možete pratiti da biste napravili  kvasac, koristeći samo nekoliko osnovnih sastojaka. Evo korak-po-korak vodiča za pravljenje svog domaćeg kvasca.

Kvasac od jabuka

Počnite tako što ćete iseći jabuku na pola i izrendati je, zatim pomešajte 500 grama brašna sa 350 mililitara vode i dodajte izrendanu jabuku. Zatvorite smešu u teglu i sačekajte da fermentiše tri dana.

Nakon tri dana, bacite polovinu smeše i pomešajte preostalu polovinu sa 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Zatvorite smešu u teglu i ostavite je na sobnoj temperaturi još nekoliko dana dok se ne pojave mehurići, što ukazuje da je kvasac spreman.

shutterstock.com

Kvasac ima široku primenu u kulinarstvu

Kvasac od brašna i vode

Pomešajte 20 grama brašna i 20 mililitara vode u tegli prvog dana, zatim ponovite postupak sa dodatnih 20 grama brašna i 20 mililitara vode drugog dana. Dobro promešajte smešu dva puta dnevno. Trećeg dana, dodajte 30 grama brašna i 30 mililitara vode u smešu, mešajući je dva do tri puta tokom dana. Četvrtog, petog i šestog dana, ponovite postupak bacanja polovine smeše i dodavanja više brašna i vode. Sedmog dana, kvasac će biti spreman za upotrebu.

Kvasac od krompira

Skuvajte krompir i sačuvajte vodu od kuvanja. Pomešajte krompir sa kašičicom soli i kašičicom šećera, zatim pustite smesu da se ohladi. Dodajte četvrtinu vode od krompira i dozvolite smeši da fermentiše nekoliko dana.

Bez obzira da li se odlučite za kvasac od jabuka, brašna i vode, ili krompira, zadovoljstvo pečenja sa sopstvenim domaćim kvascem je zaista neuporedivo. Isprobajte ove recepte i uživajte u iskustvu pravljenja svog kvasca od nule.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)