Tetka Saveta

OVAJ KORAK U PRIPREMI JELA ČESTO PRESKAČEMO, A POSLEDICE MOGU BITI JEZIVE: Tih 5 minuta su spas za zdravlje!

Jeste li ikada razmišljali o tome šta se skriva na voću i povrću koje donesete s pijace ili prodavnice?

17.05.2024 11:05

OVAJ KORAK U PRIPREMI JELA ČESTO PRESKAČEMO, A POSLEDICE MOGU BITI JEZIVE: Tih 5 minuta su spas za zdravlje!
shutterstock.com

Dok biramo najsočnije jabuke ili najzeleniju salatu, retko razmišljamo o tome ko ih je pre nas dodirnuo ili koliko su puta možda pale na zemlju. Moguće je da su ruke koje su ih ranije držale bile u kontaktu s raznim bakterijama ili možda nisu bile dovoljno očišćene nakon odlaska u toalet.

Stoga, činjenica da mnogi ljudi ne peru voće i povrće pre konzumiranja može biti rizična odluka.

Neoprano voće i povrće koje ulazi u naše domove može nositi nevidljive pretnje poput ešerihije koli, listerije i salmonele. Ove bakterije mogu izazvati niz neprijatnih simptoma poput mučnine, povraćanja, dijareje i bolova u stomaku. U najgorim slučajevima, trovanje hranom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti.

 

shutterstock.com

Operite voće i povrće - temeljno!

Zbog toga stručnjaci naglašavaju važnost pravilnog pranja voća i povrća kako bismo izbegli unošenje štetnih bakterija u naš organizam, posebno kada su u pitanju popularne namirnice poput jagoda, spanaća, jabuka i paradajza.

Mere predostrožnosti

Iako postoje regulative i zakoni koji kontrolišu upotrebu pesticida i herbicida, kao i mere predostrožnosti na putu od farme do naše trpeze, uvek postoji opasnost od kontaminacije.

Posebno su ugroženi oni s oslabljenim imunim sistemom, deca do pet godina i trudnice.

Čišćenje od pesticida

Kako bismo se zaštitili, postoje nekoliko efikasnih načina za čišćenje voća i povrća od pesticida.

Soda bikarbona je univerzalni čistač koji se često koristi za dekontaminaciju. Sirće je takođe efikasno za čišćenje, posebno za zelene listove poput salate. Limunov sok ima antibakterijska svojstva i može ukloniti ostatke pesticida. Takođe, zeolit se preporučuje kao neškodljiv čistač.

shutterstock.com

Evo kako da očistite voće i povrće od pesticida

Istraživanja su pokazala da je pranje voća i povrća toplom vodom efikasnije od pranja hladnom vodom. Termička obrada, poput kuvanja, takođe može smanjiti količinu pesticida na namirnicama, ali je ljuštenje takođe efikasan način za uklanjanje pesticida, naročito kod jabuka.

Odgovorno konzumiranje voća i povrća uključuje ne samo pažljiv odabir, već i adekvatno čišćenje kako bismo smanjili rizik od unošenja štetnih bakterija i pesticida u naše telo. Kupovina od proverenih proizvođača i redovno čišćenje namirnica od pesticida može biti ključno za očuvanje zdravlja.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)