Veliki petak dan velike tuge u hrićanskom svetu. Na ovaj dan na Golgoti je razapet Isus Hrist. Tog dana se ne čuju crkvena zvona, ništa se ne radi u kući i u polju, a dan treba provesti u tihovanju i molitvi.
Prema crkvenom tipiku Veliki petak je dan strogog posta kada se ništa ne jede od svitanja do sumraka. Vernici s druge strane, ako nisu u stanju da se pridržavaju ovog pravila, ili su stari i bolesni tog dana poste na vodi.
Nemojte soliti
Na trpezi za Veliki petak bi trebalo da se nađe isključivo hrana spremljena na vodi – bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, hleb, med i bareni pirinač.
Mnogi greše kada misle da su tog dana dozvoljene posne grickalice kao što su krekeri, štapići, čips, ali svi oni sadrže margarin, pa ih treba izbegavati ovog dana. Nisu poželjni ni ratluk ili žele bombone, jer sadrže želatin.
U većini domova u Srbiji smatra se da bi na Veliki petak trebalo jesti ribu i riblju čorbu, kao i krompir salatu prelivenu uljem. Po pravoslavnim kanonima, ovakva vrsta posta nije prikladna dva dana pred Vaskrs.
Posebno ne bi trebalo koristiti viljušku i nož prilikom jela, niti valja soliti hranu. Po predanju, onaj ko soli hranu na Veliki petak dodatno "sipa so na Isusove rane“.
Kako bismo olakšali domaćicama da pripreme posna jela na vodi za Veliki petak, Srećna republika vam poklanja recepte za tri jela koja su preukusna, iako se pripremaju na vodi. Nudimo vam recepte za posnu čorbu, gulaš od bukavača i prebranac.
Posna čorba od spanaća
Bez obzira na dane posta dobro je da svakog dana imamo da pojedemo nešto na kašiku. Posne čorbe i razne vrste potaža su odličan izbor. Ovog puta nudimo vam recept za čorbu od spanaća koga sada ima u izobilju u na našim pijacama. Prilikom serviranja možete dodati nekoliko kockica prepečenog hleba
Sastojci:
-
500 g svežeg spanaća
-
1 manji crni luk
-
2 čena belog luka,
-
4 šolje vode
-
3 kašike pirinča
-
biber
-
seckani sveži peršun
Priprema:
U većoj šerpi prokuvajte očišćen španać tek toliko da se blanšira. Procedite ga i iseckajte. U dubljoj posudi zagrejte malo vode na srednje jakoj vatri. Dodajte luk da se dinsta dok ne omekša, sipajte spanak i sitno seckani beli luk, pirinač i nalite toplu vodu. Dodajte začine i biber, pa kad pirinač omekša sipajte paradajz, još malo prikuvajte i sklonite sa vatre. Umesto paradajza možete dodati neki drugi začin koji u sebi sadrzi soli kako biste izbegli da solite jelo.
Gulaš od bukovača
Pečurke su uvek dobar izbor za dane posta. Vrlo su hranljive i zdrave, sadrže brojne minerale i vitamine, a u danima posta mogu da se peku na roštilju ili u tiganju teflonu. Od njih je moguće napraviti i preukusan gulaš.
Sastojci:
-
1 pakovanje bukavača
-
1 glavica crnog luka
-
1 praziluk
-
2 čena belog luka
-
250 ml soka od paradajza
-
malo peršuna
Priprema:
Bukovače operite i isecite na manje komade. U dublju posudu sipajte malo vode, pa prodinstajte sitno seckani crni luk i praziluk. Kad povrće odmekne dodajte iseckane bukavače i beli luk, pa ostavite da se dinstaju na laganoj vatru u sopstvenom soku oko 20 minuta. Kad pečurke odmeknu dodajte sok od paradajza i ostavite još 10 minuta da se ukuva, a gulaš zgusne. Pospite seckanim peršunom. Gulaš možete poslužiti uz bareni kromipr ili kuvani pirinač kao prilog.
Manastirski posni prebranac
Posni prebranac je jedno od omiljneih jela u Srbiji u vreme posta. Iako se pravi sa uljem, moguće je napraviti i varijantu pripremeljenu na vodi koja je podjednako ukusna. Pasulj zasiti organizam, pa nakon ovakvog ručka komotno možete i da preskočite večeru. Priprema je vrlo jednostavna, a mi vam poklanjamo manastirski recept za posni prebranac onako kako ga pripremaju monahinje
Sastojci:
-
300 g pasulja
-
1 kašičica aleve paprike
-
2 veće glavice crnog luka
-
4 čena belog luka
-
1 ljuta papričica
-
malo bibera
-
1 šolja paradajz soka
-
3 lista nane
Priprema:
Pasulj očistite i potopite u litar hladne vode veče pre pripreme. Sutradan tu vodu bacite, nalite novu i stavite da pasulj prokuva. Pustite ga da vri 10 minuta, pa ga procedite. U dublju šerpu sipajte malo vode, dodajte luk koji ste isekli na krupne kriške, pasulj i nanu pa sve kuvajte na jakoj vatri 10 minuta uz mešanje kako ne bi zagoreo. Sipajte pasulj u pekač, dobro nalijte vodom i sokom od paradajza, dodajte beli luk i alevu papriku. Sve izmešajte. Vode slobodno dosta nalijte, skoro do vrha. Stavite ljutu papriku i ubacite u tolu rernu na 180 stepeni 15 minuta. Proverite da li imate dovoljno vode jer pasulj ne sme da bude suv, pa pojačajte na 200 stepeni. Tako da se peče 20 do 25 minuta uz nadgledanje da li ima vode jer treba da bude softan. Kad se lepo ukrčka i odzgo napravi korica prebranac je gotov.
Komentari (0)