Jela bez mesa

EVO KAKO DA NAPRAVITE KIŠ KOJI SE SPREMA SPECIJALNO ZA ČARLSA III I KAMILU: Kraljevsko jelo i na vašoj trpezi!

Srećna Republika donosi vam recept za sočni obrok od spanaća i sira.

07.05.2023 08:01

EVO KAKO DA NAPRAVITE KIŠ KOJI SE SPREMA SPECIJALNO ZA ČARLSA III I KAMILU: Kraljevsko jelo i na vašoj trpezi!
shutterstock.com

Dan nakon krunisanja novog britanskog vladara kralja Čarlsa III i njegove supruge kraljice Kamile taj par će prisustvovati nizu protokolarnih događaja, a jedan od njih je i svečani ručak. Kao glavno jelo koje se pominje jeste kiš, koji se služi specijalno za kralja i kraljicu.

Jelo je opisano na internet stranici kraljevske porodice kao "Duboki kiš sa hrskavim, laganim pecivom i delikatnim ukusima spanaća, pasulja i svežeg začina estragona. Jedite toplo ili hladno sa zelenom salatom i kuvanim mladim krompirom – savršeno za veliki ručak za krunisanje".

Srećna Republika donosi vam recept za kiš sa spanaćem nalik onom koji će se služiti upravo kralju i kraljici nakon krunisanja.

Sastojci:

Testo:

  • žumance 
  • 4 kašike vode
  • 250 g namenskog brašna
  • kafena kašika soli
  • 110 g putera


Nadev:

Priprema:

Izmešati žumance i vodu. U činiju prosejati brašno, pa dodati so i kockice putera koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Utrljati jedno u drugo prstima, pa dodati žumance s vodom. Umesiti testo rukama, dodajući po malo brašna, ukoliko bude bilo potrebno. Zamotati testo u foliju i ostaviti jedan sat u frižideru. 


Priprema nadeva

Oprati spanać ga u hladnoj vodi i skinuti drške, a zatim ga krupno iseći, bez velikog usitnjavanja. Ukoliko je spanać stariji, krupnijih listova, obavezno ga prokuvati posle čišćenja i pranja. Dobro ga ocediti rukom i krupno iseći. Očistiti i iseći crni i beli luk. U dubljem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri. Dodati crni i beli luk, pa dinstati nekoliko minuta dok luk ne omekša. Dodati isečen spanać i dinstati nekoliko minuta sve zajedno. Skloniti tiganj s vatre i ostaviti da se ohladi. Mikserom umutiti jaja u odgovarajućoj činiji, pa dodati so, biber, mileram, izmrvljen feta sir i ohlađen spanać. 

Postavljanje testa:

Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom kružno razvući testo veličine unutrašnjosti posude u kojoj će se peći i oko 3 mm debljine. Podmazati okruglu posudu, a zatim postaviti testo po dnu i obodu i izbockati ga viljuškom. Podmazati okruglu posudu. Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvući testo debljine 3 milimetra. Obeležiti dnom posude krug, pa ga iseći i postaviti na dno iste posude. Iseći testo za ivicu posude i postaviti ga, a prstima spojiti, štipkajući sve sastave. Izbockati testo viljuškom. U međuvremenu zagrejati rernu na 180°C. Sipati pripremljen nadev preko testa i odozgo posuti izrendan žuti sir. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 40 minuta, dok kiš ne porumeni.

Ovo jelo se zbog spanaća ne podgreva i ne ostavlja se za sutra.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)