Dan nakon krunisanja novog britanskog vladara kralja Čarlsa III i njegove supruge kraljice Kamile taj par će prisustvovati nizu protokolarnih događaja, a jedan od njih je i svečani ručak. Kao glavno jelo koje se pominje jeste kiš, koji se služi specijalno za kralja i kraljicu.
Jelo je opisano na internet stranici kraljevske porodice kao "Duboki kiš sa hrskavim, laganim pecivom i delikatnim ukusima spanaća, pasulja i svežeg začina estragona. Jedite toplo ili hladno sa zelenom salatom i kuvanim mladim krompirom – savršeno za veliki ručak za krunisanje".
Srećna Republika donosi vam recept za kiš sa spanaćem nalik onom koji će se služiti upravo kralju i kraljici nakon krunisanja.
Sastojci:
Testo:
- žumance
- 4 kašike vode
- 250 g namenskog brašna
- kafena kašika soli
- 110 g putera
Nadev:
- 2 kašike maslinovog ulja
- manja glavica crnog luka
- 1-2 čena belog luka
- 125 g svežeg spanaća
- 5 jaja
- kafena kašika soli
- 1/4 kafene kašičice sveže mlevenog bibera
- 360 g milerama ili pola-pola s mlekom
- 125 g feta sira
- 60 g tvrdog žutog sira
Priprema:
Izmešati žumance i vodu. U činiju prosejati brašno, pa dodati so i kockice putera koji je omekšao na sobnoj temperaturi. Utrljati jedno u drugo prstima, pa dodati žumance s vodom. Umesiti testo rukama, dodajući po malo brašna, ukoliko bude bilo potrebno. Zamotati testo u foliju i ostaviti jedan sat u frižideru.
Možda vas zanima…
Priprema nadeva
Oprati spanać ga u hladnoj vodi i skinuti drške, a zatim ga krupno iseći, bez velikog usitnjavanja. Ukoliko je spanać stariji, krupnijih listova, obavezno ga prokuvati posle čišćenja i pranja. Dobro ga ocediti rukom i krupno iseći. Očistiti i iseći crni i beli luk. U dubljem tiganju zagrejati ulje na tihoj vatri. Dodati crni i beli luk, pa dinstati nekoliko minuta dok luk ne omekša. Dodati isečen spanać i dinstati nekoliko minuta sve zajedno. Skloniti tiganj s vatre i ostaviti da se ohladi. Mikserom umutiti jaja u odgovarajućoj činiji, pa dodati so, biber, mileram, izmrvljen feta sir i ohlađen spanać.
Postavljanje testa:
Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom kružno razvući testo veličine unutrašnjosti posude u kojoj će se peći i oko 3 mm debljine. Podmazati okruglu posudu, a zatim postaviti testo po dnu i obodu i izbockati ga viljuškom. Podmazati okruglu posudu. Na pobrašnjenoj radnoj površini oklagijom razvući testo debljine 3 milimetra. Obeležiti dnom posude krug, pa ga iseći i postaviti na dno iste posude. Iseći testo za ivicu posude i postaviti ga, a prstima spojiti, štipkajući sve sastave. Izbockati testo viljuškom. U međuvremenu zagrejati rernu na 180°C. Sipati pripremljen nadev preko testa i odozgo posuti izrendan žuti sir. Staviti u zagrejanu rernu i peći oko 40 minuta, dok kiš ne porumeni.
Ovo jelo se zbog spanaća ne podgreva i ne ostavlja se za sutra.
Uživajte!
Komentari (0)