Vežbanje

HIT TRENING 10-2-20 UZ KOJI GUBITE 15 KG ZA 2 MESECA: Salce se topi - a treba da radite SAMO OVO

Može li hodanje od 20 minuta svakog dana biti ključ za gubitak težine?

23.04.2024 11:40

HIT TRENING 10-2-20 UZ KOJI GUBITE 15 KG ZA 2 MESECA: Salce se topi - a treba da radite SAMO OVO
Printscreen/Tik Tok/trailerparkgay, Shutterstock

Čini se da fanatici fitnesa na TikTok-u tako misle. Popularni trening 10-2-20 pojavio se na društvenim mrežama kao trening niskog intenziteta, ali i dalje izuzetno efikasan način da izgubite do 15 kilograma za dva meseca.

Vežbanje uključuje hodanje brzinom od 2 milje, zači 3,2 km na sat na traci za trčanje u trajanju od 20 minuta uz nagib od 10 procenata četiri puta nedeljno.

Predložena je kao alternativa rutini 12-3-30, koja zahteva hodanje brzinom od 3 milje, tj. 4,8 km na sat pod nagibom od 12 procenata u trajanju od 30 minuta.

Druga verzija takođe daje efekat

Međutim, stručnjaci kažu da je manje intenzivna verzija i dalje efikasan način za gubitak težine.

Vežbanje 10-2-20 dok dižete tegove i jedete zdravu hranu može vam pomoći da izgubite osam do deset kilograma masti za šest do osam nedelja, rekla je Nikol Rauh Vinter, fitnes trener u Ladder, fitnes programu zasnovanom na TikTok aplikaciji.

 

Iako prvobitni trening možda ne izgleda tako težak za početak, on je zapravo intenzivan, kaže Dean Dejvis Bruks, profesorka kineziologije na Univerzitetu Severne Karoline Greensboro.

- Morate biti u prilično pristojnoj formi da biste išli tim tempom i nagibom 30 minuta, rekla je za Health.

Dakle, korisnici su napravili malo blažu verziju koja bi prosečnoj osobi mogla biti lakša za postizanje.

- Umesto da jednostavno radim trening pogrešno, ili još gore, da ga uopšte ne radim, ja sam ga modifikovala za sebe, radila sam 10-2-20, što je nešto što je još uvek izazovno, ali je nešto što ja mogu da postignem, rekla je korisnica TikTok-a Dženifer Nikol.

 

Neki korisnici društvenih mreža su oduševljeni rezultatima koje su videli.

- Izgubila sam 1 kg za dve nedelje samo koristeći traku za trčanje, komentarisala je korisnik Naima na objavu gospođe Vinter.

- TikTok devojkama iz teretane koje su rekle 10-2-20, hvala, podelila je korisnica Miranada Čejen u videu, koja je dodala će joj rutina pomoći da dovede svoje "telo" u formu pre odmora.

Treninzi na traci za trčanje postaju sve popularniji

Vežbanje na traci za trčanje postaje sve popularnija alternativa visoko intenzivnim treninzima koje mnogi pružaju putem onlajn platformi, kako ističe Džordži Sparling, osnivač GS Method, onlajn wellness platforme. Ova vrsta vežbanja, kako objašnjava gospođa Sparling, pruža odličan kardiovaskularni trening koji istovremeno jača mišiće donjeg dela tela i povećava izdržljivost.

Ona naglašava da ove vežbe omogućavaju povećanje srčanog ritma bez preteranog opterećenja zglobova, što ih čini manje zastrašujućim uvodom u teretanu za one koji se možda ne osećaju spremnim za intenzivnije rutine.

shutterstock.com

Traka za trčanje je odličan uvod u teretanuRedovno hodanje, kako potvrđuje Klinika Mejo, može značajno smanjiti rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i moždanog udara. Međutim, gospođa Sparling naglašava da hodanje nije samostalan lek i da promene u načinu života, kao što su pravilna ishrana, takođe igraju ključnu ulogu.

Dok gospođa Sparling preporučuje ovu vrstu vežbi kao deo zdravog načina života, ističe važnost varijacije i kombinovanja sa drugim oblicima kardio treninga ili fizičkih aktivnosti poput pilatesa ili različitih sportova kako bi se izbegla dosada i monotona rutina.

Takođe je važno imati na umu potencijalne rizike od prekomernog opterećenja zglobova i leđa, kao i mogućnost pojave bola u kolenima, zglobovima ili listovima kod nekih ljudi koji nisu navikli na intenzivnije vežbanje poput hodanja ili trčanja.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)