Psihologija

VAŽNA ŽIVOTNA LEKCIJA: Zašto je važno znati reći NE?

Svakodnevne situacije i interakcija koju ostvarujemo u različitim odnosima, zahtevaju od nas da nekada tuđe želje i potrebe stvaljamo ispred sopstvenih. Da li je to zdravo za našu psihu i koliko nas ometa u funkcionisanju i izražavanju sopstvenih emocija i stavova?

12.03.2022 10:00

VAŽNA ŽIVOTNA LEKCIJA: Zašto je važno znati reći NE?
pexels.com

Prijateljica vas je pozvala na ručak a znate da će tamo biti neki ljudi sa kojima se ne biste susreli, kolega od vas traži neku pomoć koja je trenutno iznad vaših mogućnosti da je ispunite,  u stisci ste sa vremenom a ne biste da odbijete partnera za neki izlazak. To rezultira sa teško izgovorenim DA kako ne biste nikoga uvredili. Ali šta je sa vašim emocijama?

Svako od nas se više puta susreo sa ovakvim situacijama i teško je proceniti šta je adekvatno učiniti u tom slučaju. Izaći u susret drugim osobama uprkos neslaganju sa njihovim željama ili se jednostavno pobrinuti za sebe i reći ono teško, često uvijeno, izbegavajuće NE.

U našoj kulturi nije očekivano odgovarati u startu negacijom bez nekog prethodnog obećanja da se nešto može, mora i hoće pa tako plašeći se za tuđe reakcije i osećanja, potiskujemo sopstvena i dajemo prioritet drugima. U takvim situacijama osećamo se potčinjeno, bez samopouzdanja i mogućnosti da sami donosimo odluke što dovodi do frustracija i negativnih osećanja.

Pitanje je kako promeniti taj ustaljeni obrazac na koji smo se navikli da funkcionišemo i kako uopšte promeniti sliku o sebi bez da je narušimo u očima drugih.

pexels.com

Mislite na sebe jer teško da će drugi brinuti o vašim osećanjima

Važno je postaviti granice i zauzeti se za svoje emocije i želje, bez osećanja stida ili krivice sve dok smatramo da je to ispravno.

Prevazilaženje potisnutih želja ili nemogućnost suprotstavljanja tuđim zahtevima, zahteva i vreme. Jer to dovodi do negativnih emocija kod nas što vodi u druga nezadovoljstva. Osoba može sama ili uz pomoć psihologa kroz promenu sistema uverenja da nauči i prihvati da se nosi sa mogućom negativnom reakcijom druge osobe i nelagodnošću koja se može stvoriti među njima.

Stručnjaci i psiholozi preporučuju tretmane kako psihoterapjske da se prevaziđe ovaj problem tako i aseritivne tretmane kroz koje osoba radi na komunikaciji i socijalnim veštinama koje će joj značajno poboljšati interakciju sa drugima.

Ako je to što smatramo ispravno za nas, legitimno je reći odlučno „ne“ bez uvijanja u nekakve druge forme. Na kraju krajeva, ne možemo svima ugoditi.

 

 

 

Komentari (0)