Psihologija

DA LI SE PLAŠITE SMRTI? Odgovorite na ovih osam pitanja i znaćete na čemu ste!

Prema članku objavljenom u The Guardianu, razumevanje i prihvatanje onog što je neizbežno može biti veoma produktivno i utešno.

27.10.2024 06:51

DA LI SE PLAŠITE SMRTI? Odgovorite na ovih osam pitanja i znaćete na čemu ste!
Shutterstock

Razumevanje smrti i suočavanje sa njom može nam omogućiti da živimo ispunjeniji život, dok svesno biramo uverenja koja nas podržavaju i oslobađaju od straha. Smrt, tema koju mnogi u razvijenim društvima izbegavaju, ponovo je postala predmet razgovora, posebno posle pandemije KOVID-19, koja je promenila naš odnos prema mortalitetu.

Smrt se do nedavno doživljavala kao daleka i gotovo apstraktna tema u svakodnevnom životu. Ova percepcija je uglavnom rezultat modernog medicinskog napretka i produženog životnog veka, ali istorijski gledano, smrt je bila svakodnevna pojava. U 19. veku prosečan životni vek bio je samo 40 godina, a mnogi su umrli kod kuće, okruženi porodicom. Proces umiranja bio je transparentan i zajednički, a porodice su preuzele brigu o pokojnicima, uključujući pripremu tela i organizovanje sahrane.

Tom Merton / Caia Image / Profimedia

Priča o smrti prevazići će strah

Sa razvojem savremenog sistema zdravstvene zaštite krajem 19. veka, sve više ljudi je počelo da umire u bolnicama, a pogrebne usluge su postale standard. Smrt se sve više udaljavala od zajednice i privatizovala, dok su rituali žalosti svedeni na minimum. Danas mnogi izbegavaju da govore o smrtnosti, a smrt se često smatra medicinskim neuspehom, a ne prirodnom tranzicijom.

Stručnjaci ističu da je neophodno vratiti razgovor o smrti u svakodnevni život. Prema članku objavljenom u The Guardianu, razumevanje i prihvatanje smrti može smanjiti strah od nje. Stručnjaci predlažu osam ključnih pitanja koja mogu pomoći u suočavanju sa ovim strahom, od istraživanja sopstvenih uverenja o smrti do razmišljanja o tome kako želite da provedete svoje poslednje trenutke. Povratak otvorenijim diskusijama o smrti može nam pomoći da živimo potpunije, svesnije živote, oslobođeni straha od neizbežnog.

GORODENKOFF PRODUCTIONS / Sciencephoto / Profimedia

Ukoliko strah i dalje postoji pokušajte da odgovorite na 8 pitanja

Ukoliko se i dalje plašite smrti, savet je da pokušate da date odgovor na ovih osam pitanja.

  • Koje je vaše prvo iskustvo sa smrću i kako ste se tada osećali?
  • Da li se u vašoj porodici razgovaralo o smrti i kako su vas pripremali za gubitak voljenih?
  • Kakve asocijacije imate na pojam smrti? Da li one izazivaju više pozitivnih ili negativnih osećanja?
  • Kako zamišljate idealnu smrt? Gde biste želeli da se desi i ko bi bio s vama?
  • Verujete li da smrt znači kraj postojanja ili razmišljate o mogućnosti nečeg posle nje?
  • Da li ste odrasli uz mitove ili religijske priče o smrti? Kako su te priče uticale na vaše poglede?
  • Šta vas najviše plaši u vezi sa smrću i zašto?
  • Ako biste napisali kratku priču o svojoj smrti, kako biste je opisali?
  • BONUS VIDEO:

    Komentari (0)