Psihologija

IMATE NERED U KUĆI? Evo kako on utiče na vaše mentalno zdravlje!

Istraživanja pokazuju da je veza između viška stvari u životnom prostoru i mentalnog zdravlja vrlo uska.

20.03.2024 14:48

IMATE NERED U KUĆI? Evo kako on utiče na vaše mentalno zdravlje!
shutterstock.com

Na naše mentalno zdravlje mogu da utičnu mnogi spoljni faktori poput klimatskih promena, eskalacije globalnog nasilja, pandemije... Stručnjaci tvrde da loše vesti mogu da izazovu osećaj nemoći, ali da isto tako sređivanje nereda u kući može pozitivno da utiče na naše mentalno zdravlje.

Nered koji vlada u domu može da bude odraz našeg lošeg mentalnog stanja i da negativno utiče na naše pamćenje. Nered, takođe, može da dovede do loših navika u ishrani, da poveća rizik od razvoja poremećaja raspoloženja, da ometa koncentraciju i donošenje odluka, prenosi studyfinds.org 

Istraživanja pokazuju da nered u našem životnom prostoru negativno utiče na našu kreativnost, smanjuje produktivnost i crpi nam energiju.

Foto: Shutterstock

Neuredan prostor bi mogao da ima negativan uticaj na naše mentalno zdravlje

Nered otežava komunikaciju i može da naruši međuljudske odnose. Ako je prostor u kom borave natrpan, ljude ometaju nasumični vizuelni simulansi, istovremeno ometajući i emocije. Naučnici su naš životni prostor uporedili sa "psihološkim domom", istakavši da bi prostor u kom živimo trebalo da doživljavamo kao mesto sigurnosti i udobnosti. 

Reorganizacija nereda i haosa u domu ima pozitivan uticaj na mentalno zdravlje možda i više nego što mislimo, a ovo su prednosti koje može da donese:

  • podiže raspoloženje - opušta um
  • poboljšava fizičko zdravlje i navike u ishrani
  • povećava produktivnost
  • ublažava anksioznost
  • poboljšava san i može pozitivno da utiče na naše odnose sa drugima

shutterstock.com

Organizovanje i čišćenje može da popravi raspoloženje i podigne produktivnost

Kako se organizovati?

Stručnjaci napominju da je i mali korak dovoljan i da možete početi sa organizovanjem fioke ili police. Razmislite o tome kako će biti dobro da imate organizovan prostor i kojoj boljoj svrsi može da služi. Osim toga, reorganizujte predmete u četiri grupe: za čuvanje, za bacanje, za doniranje i za premeštanje. Pored čišćenja kuće, uradite i digitalno čišćenje: obrišite nepotrebne mejlove koji vas čekaju u inboksu.

Stručnjaci napominju da ne razmišljate previše o svakom predmetu pre nego ga odbacite. U lepo uređenom prostoru, koji nije natrpan stvarima, svakako ćete se prijatnije osećati i lakše ćete se opustiti, a sve to će pozitivno uticati na vaše raspoloženje, kreativnost i produktivnost.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)