Psihologija

ZBOG OVIH NAVIKA NOVAC NAM KLIZI IZ RUKE: Ovo su 6 navika bogataša koje morate promeniti već danas (FOTO)

Iako se pare ne zarađuju preko noći, neki obrasci ponašanja pomoći će vam da brže postanete finansijski stabilni.

12.10.2023 19:00

ZBOG OVIH NAVIKA NOVAC NAM KLIZI IZ RUKE: Ovo su 6 navika bogataša koje morate promeniti već danas (FOTO)
shutterstock.com

Mnogima se čini kako je postati bogat fikcija i nešto o čemu gledaju samo na televiziji. Većina nas vezuje to za sreću u životu, za nasledstvo koje neko dobije ili jednostavno za dobar njuh za biznis koji mnogi imaju te "obrću" novac i umnožavaju ga. Ipak, da biste i vi bili korak do blagostanja više je do toga da treba naučiti kako upravljati novcem i kako ulagati novac, međutim, važnije od toga je da kažete zbogom određenom ponašanju koje vas u tome može sputati.

1) Odugovlačenje

Možda vas obaveze stavljaju pod pritisak pa odlažete mnge stvari. Okruženje može takođe da guši vašu kreativnost i samopouzdanje, a uprkos tome što neumorno radite nekada se čini kao da delujete poput varalice? Nedovršeni poslovi ili jednostavno vaša soba koja je u haosu mogu vas sputavati da budete produktivni. Šta god da je u pitanju pozabavite se time da vaš posao i život imaju punu pažnju. Čak iako vam za to treba vremena osećaćete se produktivnije, prenosi ideapod..com.

2) Kritikovanje sebe

Iako vam se čini da to nije važno, način na koji razgovarate sa sobom je izuzetno važan. Unutrašnji glas koji imate utiče na vaše raspoloženje i sprečava vas da pokušavate ponovo da nešto učinite kada naiđete na prepreku. Često govorimo unapred kako će biti strašnih posledica ako ne budemo savršeni i zbog toga je važno da unutrašnjeg kritičara držimo pod kontrolom.

shutterstock.com

Unutrašnji kritičar kojeg svi imamo može nas sabotirati u ciljevima

3) Nedostatak ciljeva

Iako svi volimo improvizacije stručnjaci napominju da će vam život krenuti nabolje kada planirate i imate nadu u budućnost. Ukoliko stavite konkretne, merljive i ostvarive ciljeve makar to bilo pokretanje nekog posla ili štednja za kuću, videćete pozitivan rezultat i optimizam koji će vas gurati napred. Podelite ciljeve na kratkoročne i dugoročne i onda se fokusirajte na njih, jedan po jedan kako ne biste bili preopterećeni.

Ozbiljno shvatanje ciljeva i kretanje ka njima je ono što pomaže da prihvatimo promene.

4) Otpor promenama

Statičnost nikome ništa nije donela. Svet se razvija i važno je ići u korak zbog sebe. Da biste prigrabili neke prilike možda je nekad potrebno i da se promenite. Neki od nas se strogo drže principa sa kim bi radili neki posao ili šta bi radili, što može da im onemogući da napreduju i da se ne miču sa mesta. Izlazak iz zone komfora pa makar to bilo uspostavljanje i najobičnijih kontakata sa ljudima može vam puno pomoći u prosperiranju.

shutterstock.com

Otpor promenama vam neće doneti ništa dobro, a uspostavljanje makar i malih kontakata može vam biti od koristi

Takođe, nemojte se lako odricati obrazovanja. Čak i usvajanje nekih malih veština mogu povećati vašu vrednost u određenim industrijama.

5) Ne tražite stručnu ili obrazovnu pomoć

Trebalo bi svako od nas da bude spreman da zna nešto više o ekonomskoj krizi i kako da uštedi kroz investicije. To može da podrazumeva kurs o investiranju, čitanje knjige o ličnim finansijama ili razgovor sa finansijskim savetnikom. Iako vam se čini da se investiranje u finansijsko znanje neće isplatiti, vaša budućnost će vam biti zahvalna.

Ukoliko na početku vaše štednje i građenja bogatstva ne tražite nikakvu pomoć, to može biti problematično.

6) Nespremnost za umrežvanje

Iako nisu svi ljudi spremni da se umrežavaju i povezuju to je izuzetno važno za svakoga od nas, naročito kada želite da budete uspešni i finansijski jaki. Na početku, poželjno je da radite sa ljudima koji imaju slične vrednosti i vizije kao i vi ako želite da budete u mogućnosti da sa njima radite na duže staze.

Druga stvar, sebe tretirajte kao nekoga veoma važnog i nemojte se plašiti da radite sami dok ne pronađete adekvatne saradnike. I konačno shvatite da kvalitetne veze mogu otvoriti vrata obema stranama da nauče nešto novo. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)