U vreme kada apoteka nije bila na svakom ćošku, a zdravlje se nije kupovalo već čuvalo u kuhinji, naše bake su znale tajnu dugovečnosti. Njihova jela nisu bila samo ukusna, bila su lekovita. Kiseli kupus, pileća supa i kompot od šljiva bili su pravi eliksiri snage i otpornosti, dokaz da se iz šerpe može roditi zdravlje.
Kiseli kupus - zimski štit od bolesti
Zimi se nekada nije jelo radi ukusa, već radi jačanja zdravlja. Kiseli kupus bio je neizostavan deo svake trpeze i prvi saveznik protiv prehlade i gripa. Bogat vitaminom C, probioticima i vlaknima, delovao je kao prirodni antibiotik. Jelo se sve, od sirove salate do sarme i čorbe.

shutterstock.com/Baloncici
Svaka varijanta je imala isti rezultat - jači imunitet i više energije. I dok danas jurimo probiotike po apotekama, bake su ih imale u buretu.
Pileća supa - topla uteha
"Skuvaj mu supu", govorile su bake kad bi neko pao u krevet od temperature ili umora. Pileća supa nije bila samo uteha za dušu, bila je "lek u tanjiru". Kuvana satima, sa kostima, povrćem i domaćim rezancima, ona je hidrirala telo, smanjivala upale i vraćala snagu posle bolesti. Kolagen iz kostiju, vitamini iz povrća i toplotna energija činili su savršen spoj koji je budio organizam. Nije bilo reklama ni dijeta, samo ljubav i kašika tople supe.
Kompot od šljiva - prirodna pomoć za creva i miran san
Šljive, voda i vreme, to je sve što je trebalo. Kompot od suvih šljiva bio je obavezni večernji napitak koji je "radio svoj posao" bez hemije i nuspojava. Pomagao je kod sporog varenja, zatvora i nadutosti, a mnogi su verovali da smiruje i telo i um pred spavanje. Bake su znale, ako stomak radi kako treba, radi i sve ostalo.
Komentari (0)