Zdravlje na usta ulazi

HRANOM PROTIV VIRUSA: Poboljšajte imunitet pravilnom ishranom

U sezoni virusa i prehlada, najvažnije je da osnažite imunitet tako da organizam može da im se odupre

14.01.2022 10:00

HRANOM PROTIV VIRUSA: Poboljšajte imunitet pravilnom ishranom
Pixabay

Tokom hladnih zimskih meseci, kada vladaju virusi, a mi uglavnom boravimo u zatvorenom prostoru, najvažnije je da se osnaži imunitet kako bi organizam mogao da se izbori sa njima.

Ako patite od čestih prehlada (više od četiri do šest puta godišnje), imate problema sa bronhijama, alergijama, često imate herpes na usnama, brzo se umarate – sve su to signali za uzbunu!

Stara srpska poslovica kaže „da zdravlje na usta ulazi“ i sa time bi se složili i lekari kineske tradicionalne medicine koji će, pre nego što posegnu za lekovima, pokušati da problem isprave ishranom.

Zato se savetuje da se tokom zime uzima dosta vitamina C. Gledajte da to bude u prirodnom obliku. Cedite limun, jedite narandže i kiseli kupus. Ako ste pušač, onda dozu vitamina C povećajte.

Pixabay

Zimi povećajte unos vitamina C

 

U borbi protiv infekcija pomoći će vam vitamin E koga ima u biljnim uljima, određenim vrstama ribe i hrani od celog zrna. Ovaj vitamin je posebno potreban ženama i može da reguliše njihove menstrualne probleme.

Od minerala je jako važno da uzimate cink koji povećava broj odbrambenih ćelija – limfocita. Cinkom su bogate semenke bundeve, crveno meso, zrna žitarice, pšenične klice.

Pixabay

Selena ima dosta u orasima

 

Selen, koji pomaže u povećanju broja antitela i stimuliše razvoj odbrambenih ćelija, naći ćete u ribi, žitaricama i orasima. Ipak, sa selenom ne treba preterivati, pa stalno uzimanje visokih doza suplemenata nije preporučljivo.

Za opuštanje očiju i tela

Oni koji provode mnogo vremena za računarom ili gledajući televiziju, imaju često problema sa umornim i zakrvavljenim očima. Kako biste uklonili crvenilo i podočnjake, možete da primenite nešto krajnje jednostavno.

Pixabay

Kesice čaja mogu da vam posluže kao obloga za umorne oči

 

Sve što treba da uradite je da kašiku zelenog čaja pomešate sa kašikom mleka. Tom tečnošću natopite komadiće vate i držite na očima pet minuta. I nemojte više da bacate kesice od zelenog čaja. Uvek iskoristite tako što ćete ih držati na očima. Oči će vam biti zahvalne za to.

Pixabay

Kupka sa đumbirom će opustiti vaše umorno telo

 

A nakon umornog dana, prijaće vam topla kupka sa đumbirom. Potrebno vam je samo 20 grama svežeg đumbira. Narendajte ga i stavite u kadu sa toplom vodom, a nakon toga se istuširajte hladnom vodom. Ova kupka će vam podstaći cirkulaciju i razbistriti misli.

 

Komentari (0)