Prirodni lekovi

OTKRIJTE TAJNE FERMENTISANE HRANE: Top 5 namirnica za bolju probavu i jači imunitet!

Superhrana za savršenu kožu, mršavljenje i sprečavanje opadanja kose.

25.03.2024 09:35

OTKRIJTE TAJNE FERMENTISANE HRANE: Top 5 namirnica za bolju probavu i jači imunitet!
shutterstock.com

Fermentacija je proces u kom mikroorganizmi kao što su bakterije razgrađuju molekule poput šećera. Ovaj proces pokreće brojne hemijske promene, među kojima je najznačajniji produžetak roka trajanja krajnjeg proizvoda, kao i povišen broj korisnih bakterija u hrani.

Možda „bakterije“ i „hrana“ nisu dve reči koje biste želeli da čujete u istoj rečenici, ali ova vrsta bakterija je prilično važna za celokupno zdravlje. Poznate i kao prirodni probiotici, dobre bakterije žive u probavnom traktu i utiču gotovo na sve - od zdravlja probavnog sistema do imunoloških funkcija organizma.  

Ovih pet fermentisanih namirnica poboljšavaju probavu i jačaju imunološki sistem, ali to nije sve.

 

 

1. Jogurt - najbolji izbor za mentalno zdravlje

Istraživanja su pokazala da određene vrste bakterija koje se nalaze u jogurtu mogu poboljšati raspoloženje i ublažiti simptome anksioznosti. Prirodni jogurt, kao i kefir sadrže ove korisne bakterije i mogu imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Stoga, uključivanje fermentisane hrane u ishranu može imati brojne zdravstvene benefite, uključujući poboljšanje mentalnog zdravlja.

2. Kiseli kupus - najbolji izbor za varenje

Fermentisani seckani kiseli kupus takođe je bogat probioticima i vitaminima A i C, te može poboljšati varenje. Klinička ispitivanja su pokazala da on može poboljšati simptome sindroma iritabilnog kolona (IBS) i čak ima ulogu u prevenciji i tretmanu karcinoma dojke. Ovo fermentisano jelo može se lako napraviti kod kuće sa samo tri sastojka - kupus, voda i so, a može se naći i u supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane.

3. Kefir - najbolji izbor za kožu

Kefir, fermentisano mleko sa kefirovim zrncima, takođe ima brojne zdravstvene benefite. Istraživanja su pokazala da konzumiranje kefira može poboljšati zdravlje kože i ojačati kožnu barijeru. Takođe, visok nivo kalcijuma u kefiru može doprineti zdravim kostima, smanjujući rizik od osteoporoze.

Shutterstock

Kefir

4. Japanski nato i tempeh - najbolji izbor za kosti

Nato, tradicionalno japansko jelo napravljeno od fermentisanog sočiva, bogato je vlaknima, kalcijumom, vitaminom K, gvožđem i kalijumom, što ga čini korisnim za zdravlje kostiju. Slično tome, tempeh, napravljen od fermentisanog sočiva, takođe je bogat vlaknima i može poboljšati zdravlje creva i nivoe holesterola.

5. Kimči - najbolji izbor za mršavljenje i sprečavanje gubitka kose

Kimči je najbolji izbor za mršavljenje i sprečavanje gubitka kose. To je jedno od najpopularnijih jela u korejskoj kuhinji, jede se kao prilog i sastoji se od slanog i fermentisanog povrća sa začinima. Bogato je vlaknima, vitaminima A i C i korisnim bakterijama koje su dobre za crevnu floru. Istraživanje iz 2019. godine pokazalo je da muškarci koji su konzumirali kimči dva puta dnevno imaju povećan broj dlaka na temenu nakon samo mesec dana. Nažalost, japanska i korejska jela nisu baš popularna poput srpske tradicionalne kuhinje, ali ih je moguće pronaći u restoranima koji poslužuju ovu vrstu hrane.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)