Prirodni lekovi

OD ZARASTANJA RANA DO MANJE BORA: Recept za mast od nevena prirodni preparat za lečenje i negu kože

Široka je lepeza upotrebe melema od ove izuzetno lekovite biljke, koji se možete koristiti i za lečenje ljubimaca.

14.07.2023 10:00

OD ZARASTANJA RANA DO MANJE BORA: Recept za mast od nevena prirodni preparat za lečenje i negu kože
Shutterstock

Neven (lat. Calendula officinalis) je lekovita biljka koja se već hiljadama godina koristi za lečenje najčešće kožnih oboljenja. Ima široku primenu u narodnoj, ali i zvaničnoj medicini.

Prepoznatljiv je po svojim najčešće narandžastim cvetovima koji sadrže etarsko ulje, tanine, šećere, likopen (izuzetno dobar antioksidans) proteine, vitamine A i C, pigmente karotenoide koji daju specifičnu boju ovom cvetu ali i kalendulin, minerale, gorke supstance, smole...

Brže i lakše zarastanje rana 

Neven deluje antiseptično i antibakterijski pa je vrlo efikasan protiv različitih zapaljenja, gljivičnih infekcija, za kožne bolesti kao što su ekcemi i akne. Najčešćše se koristi kao čaj za unutrašnju upotrebu ili za ispiranje i kao mast za spoljašnji način lečenja.

Prema rečima američkog stručnjaka za lečenje biljem Džejmsa Djuka mast od nevena je odlično sredstvo za masažu kod uganuća, modrica, kod upale  vena, hemoroida, protiv bora i starenja, kao i za opštu negu kože.

- Mast od nevena se lako nanosi i koristi se kao prva pomoć kod bržeg i lakšeg zarastanja rana, kod osipa, ujeda insekata, kod opekotina... Široka je lepeza upotrebe masti od ove izuzetno lekovite biljke, a možete je koristiti i za lečenje ljubimaca - objasnio je on. 

Evo na koje sve načine može da se koristi mast od nevena:

  • Hidrira i hrani suvu kožu

Neven podstiče proizvodnju kolagena, umiruje iritirani, hidrira i hrani kožu. Iako ima snažno dejstvo mast od nevena mogu da koriste osobe sa osetljivom kožom čak i bebe posebno kod pelenskog osipa.

  • Usporava pojavu bora

Mast od nevena pomaže usporava stvaranje bora. Naime, antioksidansi i antiinflamatorna jedinjenja u nevenu štite od oksidativnog stresa u ćelijama ljudske kože koji igra veliku ulogu u procesu starenja.

  •  Umanjuje ožiljake

Jedna od prednosti nevena je i njena sposobnost da umanji ružne ožiljke na koži. Pored toga što ima svojstva da pomaže u bržem zarastanju rana, neven povećava protok krvi do povrede, promoviše brz i zdrav proces zarastanja, bez infekcija, i podstiče rast zdravog novog tkiva. Na ovaj način smanjuje mogućnost stvaranja ožiljaka.

Pixabay.com

Za pripremu se koriste sveži cvetovi nevena

Recept za mast od nevena

Sastojci:

  • 200 g vazelina
  • 1 šaka svežih cvetova nevena

Priprema:

Zagrejati 200 g vazelina i kad se istpi dodati 1 šaku svežih cvetova nevena. Pustiti da zapeni, skinuti sa šporeta i mešati pet minuta. Poklopiti i ostaviti na hladnom mestu 24 sata. Nakon toga polako zagrevati uz stalno mešanje dok se potpuno ne istopi. Procediti kroz sterilnu gazu i sipati u čistu i suvu teglicu. Čuvati na tamnom i suvom mestu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)