Odrasli

Pijete HLADNU VODU? Evo da li je to dobro ili loše po zdravlje!

Da li radije pijete hladnu ili vodu sobne temperature? Pogrešna temperatura vode može da uzrokuje problem sa probavom ili glavoboljama.

10.09.2022 15:00

Pijete HLADNU VODU? Evo da li je to dobro ili loše po zdravlje!
pexels.com

Hidratacija je neophodna i važno je unositi određenu količinu vode, srazmernu našoj težini da bi se telo hidriralo i čistilo od toksina, jer je voda neophodna za dobro varenje, ali  vodi se večita polemika koliko toplu ili hladnu vodu popiti?

Voda iz česme se kreće u rasponu od 0 do 3 stepeni Celzijusovih i ako dodate koju kockicu u čašu rashladićete je dodatno. Sobna temperatura  je bolja i u nekim kulturama se čini najpoželjnijom. Stručnjaci potvrđuju ovu tezu, ali isto napominju da pijenje hladne vode sužava krvne žile, što onemogućava dobru apsorbciju, dok topla voda čini suprotno, žile se šire.  

 

 

Preporuka je da se već ujutru popije nešto toplo, te se tako lakše aktivira probavni sistem. Konzumiranje hladnih napitaka pa bilo to i da je u pitanju voda, blokira probavni sistem odnosno ne radi punim kapacitetom. Hladna pića su svakako dobra za hidriranje, naročito u toplim mesecima, ali stručnjaci napominju da je najbolje piti ih sat dva pre ili nakon obroka, jer tako ne narušavaju probavu. 

Uzrok čestih glavobolja, naročito kod žena mnogima je nejasan i ne pronalaze rešenje, pa većini je lakše da popiju kafu ili eventualno neki lek protiv bolova misleći da će tako oterati uporne glavobolje. Međutim, jedno istraživanje otkriva da na glavolje utiče i voda. Velika je verovatnoća da će konzumiranje hladne vode biti okidač za vaše migrene, a rezultati su pokazali da žene koje su imale tokom godine jednu ili više migrena su konzumirale hladnu vodu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)