Psihologija

Kratak NEOBAVEZAN RAZGOVOR može mnogo toga DA OTKRIJE O VAMA

Prvi utisak može biti nerealan, ali nauka tvrdi da iz par minuta razgovora možete saznati dosta toga o nekome.

07.09.2022 14:00

Kratak NEOBAVEZAN RAZGOVOR može mnogo toga DA OTKRIJE O VAMA
pexels.com

Da li je tačno da prvih par minuta razgovora sa nekom osoba stvara utisak o njoj? Ako je sudeći po istraživanjima koja su sprovedena nad učesnicima kojima je dato par minuta da proćaskaju, to je izgleda tačno. Mnogima je smešan britanski model neobaveznog razgovora pa čak i kada je komentarisanje vremena u pitanju. Međutim, nauka je došla do saznanja da tih četiri minuta razgovora mogu otkriti važne informacije o nekoj osobi. 

Štaviše, razmena nevažnih informacija može ostaviti, ne prvi, već trajni utisak o nekome, a to kasnije utiče i na dalje interakcije u društvu. 

Profesor Daniel Sgroi ističe kako mali razgovori sa nekim pomažu da otkrijemo dosta o njegovoj ličnosti i njegovom ponašanju u budućosti. To je utvrđeno ispitivanjem nešto više od 330 učesnika kojima je dat zadatak da reše test ličnosti i inteligencije, te da učestvuju u četvorominutnom razgovoru sa svojim partnerom, putem teksta, ali da nemaju kontakt. 

pexels.com

U kratkom razgovoru, možete dosta toga saznati o nekome, tvrde naučnici

Zadatak učesnika na kraju je bio da pogode određene aspekte i kriterijume svog partnera, poput da li je ekstrovertan ili ne, kooperativan ili sebičan u određenim igrama koje su se zasnovale na novcu. Učesnici koji su ćaskali, imali su bolje rezultate u pogledu koeficijenta inteligencije i na testu ličnosti, pokazala je studija. 

- Za samo nekoliko minuta počećemo da formiramo mentalni model osobe sa kojom razgovaramo: da li je otvorena ili ne, optimistična ili opuštena, kooperativna ili nekooperativna. Ovakvi utici neće biti savršeni, ali će biti korisni - rekao je profesor iz tima istraživača. 

Kroz takozvane igre javnih dobara, učesnicima je takođe data prilika da pokažu koliko su kooperativni i kako vide svog partnera. Svakom učesniku je data određena količina novca, koja je kroz igru trebalo da pokaže zajednički doprinos partnera.

 

 

Oni koji su razgovarali sa partnerom, dali su doprinos za 30 odsto više od onih koji to nisu i svakako su bolje razumeli ličnost svog partnera. Pritom su mogli da predvide njegovo ponašanje i karakterne osobine više od onih koji nisu ćaskali. 

Stručnjaci napominju da je mali razgovor neophodan kako bismo upoznali nekoga, naročito kada smo na radnom mestu sa ljudima sa kojima provodimo većinu svog vremena, iako o nekima gotovo ništa ne znamo. 

Mnogima je teško nastavljati razgovor kada su dobili sve potrebne informacije. Međutim, postavljanje spontanih dodatnih pitanja, pomaže u povezivanju ljudi. Stručnjaci tvrde da razgovor o vremenu otvara i nove teme, samo je bitno da postoji radoznalost, a ljudi su spremniji da dele informacije ukoliko vide da vam je stalo.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)