Odrasli

Preskakanje doručka je nešto NAJZDRAVIJE što sam uradila! Čuvena doktorka kontroverznom izjavom iznenadila svet, evo šta ona tvrdi!

Povremeni post i suzdržavanje od hrane u jednom periodu dana pokazalo se kao dobro za zdravlje tvrde mnogi stručnjaci. On može da snizi insulin, krvni pritisak i da poboljša funkciju creva, ali kda je on poželjan i da li ga treba po svaku cenu upražnjavati?

02.06.2022 10:00

Preskakanje doručka je nešto NAJZDRAVIJE što sam uradila! Čuvena doktorka kontroverznom izjavom iznenadila svet, evo šta ona tvrdi!
pexels.com

Mnoge bolesti možete preventivno sprečiti, a uz to još i skinuti kilograme ako povremeno primenjujete post, piše za "Miror" doktorka Mirijam Stopard i tvrdi da post nije ideja rigorozog ukidanja hrane, već smanjenja "prozora" za ishranu, tako da ređe pomišljate da nešto prezalogajite.

Pojedina istraživanja su pokazala da se čak dijabetes može izlečiti primenom tog koncepta gde treba da prođe nekad i više od 13 sati između obroka.

Vodeći se istraživanjem čuvenog naučnika prof. Tima Spektora, doručak prema rečima ove doktorke ne mora biti glavni obrok tokom dana. Možete ga pomeriti, odnosno preskočiti za nekoliko sati. Kako bi ovo uspelo, potrebno je propustiti bilo koji omiljeni obrok tokom dana i tako samo produžiti interval između njih. Ova doktorka kaže da ne večera posle 19 h, a ručak joj je u 13h, što znači da je interval između njenih obroka 6 sati.

shutterstock.com

Preskakanje omiljenog obroka je, prema rečima ove doktorke, pokazalo mnoge zdravstvene prednosti

Zašto je ovo poželjno?

Naše navike za ishranu vuku dalje korene još u praistoriji, kada su naši preci zbog egzistencijalnih potreba bili stalno aktivni i u potrazi za hranom, pa je interval između obroka bio i do 24h. Na taj način naše telo je adaptirano tako, da može bez hrane, dok ujedno i odmara kad ne jedemo.

Tokom ovakvih „apstinencija“ ne opterećujemo telo hranom i ono ne troši energiju da je svari. Ograničena hrana smanjuje grelin, hormon gladi, pa tako želimo jesti manje. Istovremeno, tokom 12 sati bez hrane, telo sagoreva masti da bi nadoknailo nedostatak glukoze, što smanjuje težinu.

Ipak, ovome treba pristupiti vrlo oprezno i uz konsultaciju sa stručnim licem. Organizmi različito funkcionišu i treba da sledite šta vam vaš „poručuje“.

                                

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)