Odrasli

PRITISNITE OVU TAČKU NA STOMAKU I REŠITE SE ZATVORA! Saveti koji u trenu rešavaju jedan od najvećih zdravstvenih problema!

Većina nas je zbog prebrzog životnog tempa zanemarila svoje zdravlje što je rezultiralo poremećajem metabolizma, ali pritisak ove tačke na stomaku može pomoći, kao i ostali saveti koje vam Srećna Republika donosi.

15.05.2022 12:00

PRITISNITE OVU TAČKU NA STOMAKU I REŠITE SE ZATVORA! Saveti koji u trenu rešavaju jedan od najvećih zdravstvenih problema!
Pixabay.com

Brz životni tempo čini da ne razmišljamo o tome da li uopšte vodimo zdrav život. To podrazumeva pored dovljne količine sna, hidratacije, zdrave ishrane i redovnu probavu.

Nije mali broj onih koji pate od zatvora koji im u velikoj meri remeti kvalitet života.

Osobe koje imaju tih problema neophodno je da dan započnu čašom tople vode, a idealno je da u mlakoj vodi rastopite i kašičicu meda.

Preporuka je i korišćenje hleba od celog zrna žitarica, što više svežeg voća, kao i kuvanog povrća, a fizičke vežbe, ili bar šetnja, se smatraju vrlo bitnim ukoliko uopšte želite da vodite zdraviji život i imate dobru probavu.

Srećna Republika otkriva 5 najboljih stvari kojima ćete ubrzati svoj metabolizam, a jedna je posebno bitna.

1. Akupresura starih Kineza

Akupresura je drevna kineska metoda lečenja različitih tegoba pritiskom na određene delove tela. Upotreba refleksologije kao metode za ublažavanje bolesti bila je popularna pre više od 5.000 godina u Kini, Indiji i Egiptu.

 

 

- Naše telo ima energetske zone, a svaka uključuje pojedine delove tela. Refleksoterapija može da ublaži bol, stimuliše rad pojedinih delova tela, opusti, da telu dodatnu snagu i još mnogo toga. Postoji rešenje za zatvor, loše varenje i osetljiva creva. Potrebno je da pritisnete određenu tačku na stomaku koja se nalazi 2 prsta ispod pupka. Bitno je da ovo izdvodite kada je stomak prazan, a najbolje ujutru - savet je stručnjaka.

Pritisnite tu tačku i držite 30 sekundi pa napravite kratku pauzu i ponovite.

Pritisak u početku treba da bude blag, a zatim postepeno sve intenzivniji.

Istovremeno, dišite normalno i držite zatvorene oči, fokusirajte svoje misli na tačku koju masirate. Postupak možete ponoviti 2 do 3 puta dnevno, a svaki put ne bi trebalo da traje duže od 2 minuta.

Stručnjaci navode da ova metoda pomaže kod nesanice, hroničnog umora, menstrualnih grčeva i drugih bolova, pa je isprobajte kad god ste u prilici.

2. Ujutru popijte vodu sa limunom

Svako jutro na prazan stomak pijte mlaku vodu sa sokom od pola limuna i uzdržite se od jela najmanje pola sata.

Srećna republika

Sok od limuna za dobro jutro!

Ovaj jednostavan napitak će očistiti vaše telo od nagomilanih toksina i stimulisati probavni sistem. Uz to, hidrira debelo crevo tako da su šanse za zatvor manje, a pokreće i rad jetre.

Ovo piće je idealno i za ljude koji paze na liniju. Limunov sok sadrži pektine, polisaharide koji smanjuju želju za hranom i pomažu da se kasnije pojedena hrana brže svari i doprinosi osećaju sitosti.

3. Jedite fermentisanu hranu

Ako prestanete da uzimate probiotike bilo kroz fermentisanu hranu ili kao dodatak ishrani ubrzo ćete to osetiti na digestivnom traktu. Može da dođe do nadimanja, zatvora ili dijareje.

Suprotno tome, ako imate problema sa opstipacijom obavezno uključite više fermentisanih namirnice u vašoj ishrani kao što su jogurt, kefir ili kiselo povrće.

shutterstock.com

Grči ili običan, jogurt je odličan za probavu!

Domaći kiseli kupus je posebno dobar izvor probiotika. S,,upena kašika sadrži trilione probiotika i enzima koji su neophodni za pravilno funkcionisanje creva kao i za ravnotežu bakterija u njima.

4. Vlakna su bitna

Vlakna su definisana kao rastvorljiva u hrani u vidu voća i pasulja ili u vidu nerastvorljivih izvora celih žitarica, pšeničnih mekinja i orašastih plodova. Opšte pravilo je da svaka hrana bogata vlaknima sadrži obe vrste.

Pixabay.com

Voće i povrće spasiće vas zatvora!

Preporučeni dnevni unos dijetetskih vlakana za odrasle osobe je 30 g dnevno, ali većina nas jede dve trećine preporučene količine. Iz tog razloga nije iznenađenje što mnogi ljudi imaju problema sa sporim varenjem i zatvorom.

5. Koristite suve šljive

Suve šljive su odavno poznate kao dobar podsticaj za redovno pražnjenje creva. Potopite ih u vodu, ostavite da odstoje, pa popijte ovu tečnost i pojedite šljive.

Sok od šljive takođe pomaže kod zatvora, a preporuka je i kompot.

Pixabay.com

Suve šljive su preporuka!

BONUS VIDEO:

 


 

 

 

 

Komentari (0)