Često nam govore još dok smo deca da šargarepe pomažu boljem vidu i da omogućavaju da vidimo u mraku. Međutim, jedan nutricionista sada je otkrio namirnicu koja je još delotvornija kada je reč o jačanju vida.
Šargarepe sadrže puno beta-karotena, koji se u telu pretvara u vitamin A. Ovaj vitamin je ključan za dobar vid i može da pomogne kod problema sa očima, poput makularne degeneracije koja nastaje s godinama. Ipak, kako navodi novi izveštaj nutricionistkinje dr Eme Derbišir, postoje i namirnice koje imaju još jači efekat na očuvanje zdravlja očiju.
- Svima može pomoći ishrana bogata namirnicama koje jačaju vid, a naročito osobama koje u porodici imaju probleme sa očima ili su često izložene suncu, jer UV zraci mogu oštetiti oko. Takođe, važno je da vodite računa o očima ako mnogo vremena provodite ispred ekrana, bilo zbog posla ili dok se odmarate. Dugotrajno gledanje u ekran može izazvati suvoću, umor i naprezanje očiju - kaže dr Derbišir.
Umesto šargarepe, dr Derbišir savetuje da se dva puta nedeljno jede riba. Jedan od ta dva obroka trebalo bi da bude masna riba, jer upravo ona obiluje omega-3 masnim kiselinama, esencijalnim hranljivim materijama koje igraju ključnu ulogu u očuvanju snažnog i zdravog vida.
Masna riba kao što je skuša, sardine, haringa, losos i pastrmka, prepuna je omega-3 masnih kiselina
koje pomažu u jačanju zdravlja očiju, uključujući dokozaheksaensku kiselinu, poznatu kao DHA, koja
je od ključne važnosti za normalan vid – kaže dr Ema Derbišir, a prenosi Ekspres (Express).
Dr Derbišir dodaje da se tuna smatra masnom ribom dok je sveža, ali posle obrade ili konzervirnja, ne zadržava uvek isti nivo ulja, pa se tada više ne ubraja u masne ribe.
Ćelijske membrane mrežnjače sadrže naročito visoke nivoe DHA, koja je od suštinskog značaja za održavanje vlažnosti očiju.
- Ako u organizmu nedostaje DHA, jedan od znakova mogu biti suve oči ili čak suva koža - objašnjava dr Derbišir.
Komentari (0)