OBRATITE PAŽNJU

PRIRODNI LEKOVI ZA PROSTATU: OVE savete bi svaki muškarac trebalo da pročita

Prostata je žlezda oblika i veličine kestena koja okružuje uretru i nalazi se između bešike i završnog dela debelog creva kod muškaraca. Sastoji se od malih žlezda i njihovih izvodnih kanala a njen rad se vezuje za mušku potenciju i sposobnost reprodukcije. Budući da je novembar mesec posvećen muškom zdravlju i podsećanju voljenog jačeg pola da brine o sebi, dragi muškarci, portal Srećna Republika vam predstavlja prirodne lekove za prostatu.

29.11.2021 10:33

PRIRODNI LEKOVI ZA PROSTATU: OVE savete bi svaki muškarac trebalo da pročita
pexels.com

Prostatu često povezuju sa seksualnom moći, međutim ona je muškarcima važnija zbog jedne druge funkcije, a to je plodnost. Ova žlezda je za muškarce jako bitna ali je često zapostavljena a pregledi prostate se u širokom luku zaobilaze, jer ih većina muškaraca smatra neprijatnim.

Važno je znati da se dečaci se rađaju sa prostatom veličine pasulja, a u pubertetu se povećava i dostiže normalnu veličinu i oblik. Prostata odraslog, zdravog čoveka je teška oko 20 grama i prečnika je tri i po centimetra. U četrdesetim godinama ponovo počinje da se povećava zbog umnožavanja ćelija. Ako se u znatnoj meri poveća, može izazvati niz bolesti, prenosi portal atma.hr.

pexels.com

Muškarac na klupi

To znači da o ovoj žlezdi treba voditi računa na vreme, a portal Srećna Republika vam donosi brze i lake savete koji će osigurati da vaša prostata i organizam budu zdravi.

Najčešća bolest prostate

Najčešće promene na prostati su zapaljenje (prostatitis) i benigno uvećanje prostate (benigna hiperplazija prostate).

Upala prostate se obično prvi put javlja između 20. i 40. godine. Ako se ne leči ili je povezano sa upalom sluznice bešike, može preći u hroničnu formu i trajati mesecima ili se periodično pojaviti i nestati. Prostatitis nije ozbiljna bolest, ali je neprijatna i negativno utiče na kvalitet života.

Benigno uvećanje prostate je bolest starenja koja počinje da pokazuje prve simptome posle 45. godine, a većina devedesetogodišnjaka ima hiperplaziju prostate. Uzrok povećanja prostate još nije jasno definisan, ali je povezan sa hormonalnim promenama koje prate godine muškarca.

pexels.com

Muškarac sa naočarima

Znaci hiperplazije prostate su:

  • naprezanje pri mokrenju
  • odložen početak mokrenja
  • mlazni diskontinuitet
  • produženo mokrenje
  • nedovoljno pražnjenje
  • potpuna nemogućnost mokrenja
  • često mokrenje, skoro svaki sat
  • ponovljeno noćno mokrenje
  • hitan nagon za mokrenjem

Iako se rak prostate obično javlja u istom uzrastu kao i benigna hiperplazija, benigno povećanje prostate ne nosi veći rizik od razvoja raka koji se javlja na spoljašnjoj strani žlezde.

Biljke - saveznici vašeg zdravlja

Fitoterapija nudi mnoga rešenja u lečenju problema prostate. Određene biljke direktno utiču na skupljanje uvećane žlezde, sprečavaju ili odlažu promene, ublažavaju neprijatne tegobe. Rast prostate pokreće prisustvo dihidrotestosterona, koji se proizvodi u muškom telu iz hormona testosterona i enzima.

Ekstrakt ploda patuljaste palme (Serenoa repens), prema zaključcima nekoliko studija, može zaustaviti proizvodnju dihidrotestosterona u organizmu, uz smanjenje veličine žlezde, što dovodi do otklanjanja poremećaja.

Azijski ginseng (Panak ginseng) takođe može ublažiti neke od simptoma uvećane prostate. Uzima se u obliku ekstrakta ili se koristi osušeni koren biljke.

pexels.com

Muškarac sa jaknom

Kora afričke šljive (Pigeum africanum) se široko koristi u lečenju uvećane prostate u Evropi. Istraživanja su pokazala da značajno smanjuje neprijatne simptome.

Koren koprive (Urtica dioica) je takođe efikasan kod hiperplazije prostate, što potvrđuju rezultati nekoliko velikih kliničkih studija.

Mineral cink onemogućava enzim koji pomaže u proizvodnji dihidrotestosterona i stoga se preporučuje za lečenje prostate. Cink ima u izobilju u semenkama bundeve, koje su izvor drugih minerala, a takođe su bogate esencijalnim masnim kiselinama. Susam je takođe dobar izbor.

Vitamin B6 se takođe pokazao efikasnim kod problema sa prostatom. Najviše ga nalazimo u bananama, avokadu i suvom voću, kao i u spanaću i pšeničnim klicama.

Izbor hrane kod bolesti prostate

Muškarci sa problemima prostate bi trebalo da eliminišu sve izvore kofeina i alkohola iz svoje ishrane. Istovremeno, neke vrste crvenih paprika mogu iritirati prostatu. Na sreću, postoji veliki izbor namirnica koje vam mogu pomoći kod problema sa prostatom.

pexels.com

Muškarac crno-bela fotografija

1. Kelj, prokelj, karfiol i brokoli su idealno povrće protiv raka

Do sada je najviše istražen sulforafan, sastojak brokolija koji deluje kao antioksidans u organizmu. Navodi se kao jedan od razloga zašto se brokoli smatra neizostavnom hranom u borbi protiv raka. Jedno američko istraživanje pokazalo je da je konzumiranje brokolija i paradajza zajedno, tokom jednog obroka, efikasnije protiv problema sa prostatom nego kada se jedu odvojeno.

2. Paradajz

Studije su pokazale da su muškarci koji imaju visok nivo likopena u krvi manje podložni raku prostate. Karotenoid likopen iz paradajza je odavno poznat po svojoj antikancerogenoj aktivnosti. S obzirom na bogatstvo drugih antioksidanata i vitamina, paradajz bi trebalo da bude povrće obavezno na svakom tanjiru. Likopen se intenzivira termičkom obradom, pa je ova namirnica veoma zdrava i nakon kuvanja ili prženja.

3. Soja

Na muškom jelovniku od mahunarki bi svakako trebalo da se nađe soja koja je bogata proteinima, a dolazi i u raznim prerađenim oblicima, napitak od soje, tofu. Odlična je protiv raka prostate jer sadrži izoflavone, fitonutrijente koji se u telu pretvaraju u biljne estrogene. Koristite samo organsku soju.

4. Seme lana

Još jedan važan faktor ishrane muškog zdravlja. Odličan je izvor alfa-linolenske kiseline, iz koje se dobijaju omega-3 masne kiseline i fitohormona lignana. Prema prethodnim studijama, lignani u kombinaciji sa omega-3 masnim kiselinama mogu sprečiti rak prostate. Mleveno laneno seme možete mešati u skoro svako jelo. Laneno ulje možete koristiti u salatama, kao začin za kuvano povrće ili za pripremu marinada.

pexels.com

Muškarac u kancelariji

5. Kurkuma

Utvrđeno je da kurkuma, u kombinaciji sa karfiolom, sprečava rak prostate i zaustavlja rast ćelija raka. Kurkuma je divan začin čija najvažnija komponenta, kurkumin, ima snažno antiinflamatorno dejstvo širokog spektra. Koriste ga mnogi koji boluju od teških oblika raka jer može da potisne metastaze.

Važno je ponoviti da je kurkuma rastvorljiva u mastima, pa je uvek kombinujte u jelima koja sadrže biljna ulja ili prirodne masti. Idealna je i kao začin u prelivima za salatu, koji su na bazi maslinovog, bundevinog, lanenog ili nekog drugog ulja.

6. Nar

Pored dobrobiti za srce i krvne sudove, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, raka debelog creva, leukemije i sprečavaju promene koje podstiču rast tumora. Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima jače antioksidativno dejstvo od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara deluje i do deset puta jače. Za jačanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja, stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju od 2,5 decilitra sveže ceđenog ili kvalitetnog kupljenog soka od nara.

7. Zeleni čaj

Polifenoli zelenog čaja koji se često istražuju pokazali su se veoma efikasnim u borbi protiv raka prostate i sprečavanju njegove pojave u već postojećim problemima koji mogu dovesti do kancerogenih promena. Redovna konzumacija zelenog čaja je idealan ulog za zdravlje i može zameniti štetne stimulanse kao što je kafa.

Dragi muškarci, portal Srećna Republika vam donosi dva preukusna recepta koji sadrže sve zdrave sastojke za vašu prostatu i pored njih brdo slasti i ukusa. Uživajte u spremanju ovih izvrsnih jela i u saznanju da njima čuvate svoje zdravlje.

Recepti

pexels.com

Brokoli

Brokoli u sosu od paradajza i pšeničnih klica

Sastojci:

  • 600 g brokolija
  • 3 dcl soka od paradajza
  • 2 kašike pšeničnih klica
  • peršun
  • malo ulja
  • malo soli
  • malo mlevenog crnog bibera

Priprema:

Brokoli podeliti na cvetove i lagano prokuvati u slanoj vodi. Zatim ga ocedite i sačuvajte vodu. U drugu činiju sipajte vrlo malo ulja, zatim sok od paradajza i začinite solju, biberom i seckanim peršunom. Dodajte pšenične klice i lagano promešajte. Zatim dodajte brokoli i dinstajte u poklopljenom tiganju na laganoj vatri dok brokoli potpuno ne omekša. Po potrebi dodati 1 do 1,5 dl vode u kojoj se brokoli prethodno kuvao.

Pečeni karfiol sa semenkama bundeve i kurkumom

pexels.com

Karfiol

Sastojci:

  • 600 g karfiola
  • semenke bundeve u željenoj količini
  • po želji krupno iseckani bademi ili orasi
  • rendani dimljeni tofu ili tvrdi sir
  • seckani peršun
  • kurkuma
  • malo seckanog belog luka
  • malo maslinovog ulja
  • malo soli
  • malo bibera
  • po želji malo čilija

Priprema:

Karfiol podeliti na cvetove i blanširati u vrućoj i slanoj vodi 30 sekundi. Zatim ga ocedite, stavite u hladnu vodu i ponovo ocedite. Dno vatrostalne posude premažite sa malo maslinovog ulja i poređajte komade karfiola. Dodajte peršun, seckani beli luk i semenke bundeve. Po želji dodajte još badema ili oraha. Začinite solju i biberom. Dodajte čili po želji. Pospite kurkumom i poprskajte malo maslinovog ulja. Pecite u rerni zagrejanoj na temperaturi između 170 i 180 stepeni u trajanju od 20 do 30 minuta. Pred kraj pospite rendanim dimljenim tofuom ili sirom i još malo zapecite.

Prijatno i zdravi bili!

 

Komentari (0)