MUŠKARCI ŽENE HLADNOĆA

ROMANTIKA ILI EVOLUCIJA: Naučnici su „rešili“ misteriju zašto je ženama uvek hladnije nego muškaracima

Prvo će vam uzeti jaknu, onda oteti ćebe a na kraju podesiti temperaturu na kućnom termostatu od koje ćete vi pomisliti da ste na Karibima a ona će i dalje imati osećaj da je u Sibiru.

11.11.2021 10:12

ROMANTIKA ILI EVOLUCIJA: Naučnici su „rešili“ misteriju zašto je ženama uvek hladnije nego muškaracima
pexels.com

Ako ste ikada izašli sa prijateljicom ili partnerkom a sunce je počelo da zalazi, velika je verovatnoća da će njima početi da biva hladno ranije nego vašim muškim kolegama. Iako vam je možda dosadilo da uvek predajete svoju jaknu ili džemper svojim drugaricama, naučnici su sada otkrili razlog zašto je ženama hladnije nego muškaracima.

pexels.com

Nauka objašnjava zašto je ženama uvek hladnije nego muškarcima

 

Istraživači veruju da su dame evoluirale da više osećaju hladnoću jer to razdvaja polove i sprečava sukobe parova. Otkrili su da je ista osobina prisutna kod mnogih vrsta ptica i sisara - pri čemu ženke preferiraju udobnu toplu jazbinu, dok mužjaci hrabro izlaze napolje.

Dr Eran Levin, sa Univerziteta u Tel Avivu, rekao je: „Muškarci i žene različito osećaju temperaturu. Ova razlika u osećaju toplote nije nastala kako bismo se svađali sa našim partnerima oko temperature na klima uređaju, već upravo obrnuto.

„Sa evolucione tačke gledišta, to je zamišljeno da natera par da se udalji jedan od drugog tako da svaki pojedinac može da uživa u miru i tišini.

„Naša studija je pokazala da ovaj fenomen nije specifičan za ljude – među mnogim vrstama ptica i sisara, ženke preferiraju toplije okruženje od mužjaka, a u određenim trenucima ove sklonosti izazivaju segregaciju između dva pola.

Dodao je da je ovaj fenomen povezan sa nekoliko drugih osobina koje se vide i kod životinja i ljudi. Na primer, verovatnije je da će se ženke šćućuriti zajedno radi topline, dok mužjaci održavaju veću udaljenost i izbegavaju kontakt jedni s drugima, prenosi britanski San.

Kod vrsta ptica selica, mužjaci zimu provode u hladnijim područjima od ženki, koje pokušavaju da izbegnu promaju. A ženke slepih miševa imaju tendenciju da se skupe zajedno u udobnom uglu, dok mužjaci više vole da se „šire“ u prozračnom luku.

Među mnogim sisarima, čak i kod vrsta koje celog života žive u parovima ili u mešovitim grupama, mužjaci više vole hlad, dok ženke više vole sunčevu svetlost, ili se mužjaci penju na vrhove planina, dok ženke ostaju u dolinama.

Studija, objavljena u časopisu “Global Ecology and Biogeography” dodala je da razdvajanje između muškaraca i ženki smanjuje konkurenciju oko resursa u okruženju i drži podalje muškarce koji mogu biti agresivni i ugroziti bebe.

Poruka ove priče glasi – sledeći put kada vam vaša dama u sred noći otme pokrivač, nemojte se ljutiti na nju, ne možemo mi protiv toga, tako smo programirane od davnina. Ili pak nabavite odvojene pokrivače i uživajte u spokoju svoje lične “jazbine”.

Komentari (0)