Odrasli

DA LI SE TUŠIRATE HLADNOM VODOM? Ako ne, ovo su razlozi zašto bi trebalo da počnete

Iako je nekada zaista teško odoleti toplom zagrljaju kupke ili tuša, naučna istraživanja pokazuju da je tuširanje hladnom vodom blagotvornije ne samo za naš organizam nego i za psihu.

01.11.2021 19:03

DA LI SE TUŠIRATE HLADNOM VODOM? Ako ne, ovo su razlozi zašto bi trebalo da počnete
Pixabay.com

Od davnina je poznato da narodi sa severa Evrope primenjuju hladne kupke, koje su još i tada ušle u spise njihove tradicionalne medicine. Skandinavci, na primer, često imaju običaj da se po izlasku iz saune tuširaju hladnom vodom dok su njihove komšije Rusi poznati po plivanju u zaledjenim sibirskim jezerima. Ovakva terapeutska primena vode često se naziva hidroterapijom, iako je mi sami možemo primenjivati u privatnosti svog doma.

Takođe, sve je popularniji trend krioterapije širom sveta, te su društvene mreže preplavljene slikama poznatih sportista i muzičara koji nakon iscrpljujućih nastupa i mečeva često pribegavaju ledenoj kupki kako bi izbacili toksine iz organizma, smanjili upalne procese i otoke izazvane koje izaziva dugotrajan fizički napor, ali i postigli bolji subjektivni osećaj. Tako su, na primer, ljubitelji ledene kupke Lejdi Gaga, Endi Marej, Naomi Osaka i Kristijano Ronaldo.

 

 

Donosimo vam samo neke od benefita tuširanja hladnom vodom:

Reguliše unutrasnju temperaturu

Mnogi od nas su još kao deca zapamtili da su nas roditelji tuširali mlakom vodom kada bismo imali temperaturu. Istina je da je nešto hladnija voda pogodna za jačanje imuniteta i da izazivanjem inicijalnog šoka u našem organizmu ona ga zapravo priprema na druge spoljne agresore.

Utiče na naš krvotok

Izloženost hladnoj vodi stimuliše proizvodnju leukocita u našem organizmu, koji zatim pomažu našem telu u borbi protiv različitih infekcija i grade naš odbrambeni mehanizam na veliki broj bolesti koji cirkulišu.

Poboljsava cirkulaciju

Hladna voda poboljšava protok krvi između organa i kože. Na niskim temperaturama, vaša krv jače teče kroz organe kako bi im osigurala toplinu. Topla voda širi krvne žile, dok ih hladna skuplja, mijenjanjem te dvije opcije poboljšavate cirkulaciju i čistite sve slojeve vaše kože, prenosi portal matrixworldhr.com.

Poboljsava raspolozenje i smanjuje simptome depresije

Prilikom izlaganja organizma uticaju hladne vode, luči se hormon endorfin, kako bi se telo bolje snašlo u stanju šoka. Endorfin, poznatiji još i kao hormon sreće, izaziva osećaj euforične radosti i pritom smanjuje osećaj bola i negativne uticaje stresa. Pored toga, tuširanje hladnom vodom stimuliše izlučivanje hormona noradrenalina, koji se inače u psihijatriji koristi za lečenje depresivnih stanja.

 

 

Povećava nivo testosterona

Hladan tuš povećava nivo testosterona u telu na prirodan i zdrav način, te čini da se odlično osećate u svom telu, podiže vam samopouzdanje, učiniće da dobro izgledate u teretani, psihički i mentalno će vas motivisati kroz ceo vaš dan.

Podstiče hidrataciju i poboljšava zdravlje kože

Jedna od posledica izlaganja kože hladnoj vodi je i sužavanje krvnih sudova kao i preusmeravanje krvi sa površine ka unutrašnjim organima. Zbog uticaja hladne vode na prokrvljenost naše kože, ona postiže bolju hidrataciju, dok krv u dubljim tkivima cirkuliše brže, zarad održavanja optimalne i zdrave telesne temperature.

Ubrzava metabolizam i pospešuje skidanje viška kilograma

Hladno tuširanje je izuzetno korisno jer povećava brzinu metabolizma i podstiče vaše telo da stalno iznova reguliše telesnu temperature. Organizam pritom koristi jako puno kalorija i samim tim potpomaže u gubitku viška kilograma i u prevenciji svih rizika koje gojaznost nosi sa sobom.

Podstiče duboko disanje

Inicijalna reakcija na kontakt sa hladnom vodom može biti hiperventilacija, što je u većini slučajeva i prirodna reakcija. Ali panika ovo iskustvo može učiniti samo gorim, ako izuzmemo početni šok po naš organizam. U našem je interesu da tada dišemo staloženo i duboko. Ako želimo da naučimo sebe dubokom disanju, koje je samo po sebi blagotvorno, hladno tuširanje je svakako jedan od načina za to.

 

 

Psihološki benefit – izlazak iz zone komfora

Ukoliko sebe izazovemo da izađemo iz zone komfora, sebi ćemo pokazati da prepeke koje nas dele od ostvarivanja nekih naših važnih ciljeva je usporena ili uslovljena našim inhibicijama i boravkom u sigurnom okruženju naše zone komfora. Ukoliko učinimo prvi korak i uključimo tuširanje hladnom vodom u našu dnevnu rutinu, dokazaćemo sebi da i mali iskoraci van naše sigurne zone mogu rezultirati pozitivnim ishodom i motivisati sebe da slično postupimo i u drugim životnim situacijama.

Kako pravilno primenjivati tuširanje hladnom vodom:

Ukoliko ste potpuno zdravi, ne morate postupno da udjete u procws izlaganja hladnoj vodi, jer vam ona ne može naškoditi. Preporučljivo je zagrejati se pre tuširanja, što se najbolje postiže vežbanjem i fizičkom aktivnošću. Posle inicijalnog šoka, ne prepuštajte se panici. Pokušajte da se smirite i fokusirajte se na disanje kako biste maksimalno osetili blagodeti ovog postupka.

Ako vam pak nije preporučeno naprasno izlaganje hladnoj vodi, pokušajte sa sledećim trikom - započnite tako što ćete sniziti temperature vode na kraju vaše uobičajene rutine tuširanja sve dok ne počnete da se osećate neprijatnost. Nakon toga, potrudite se da ostanete ispod vode dva minuta, pritom duboko dišući. Ako svakog dana vežbate hladno tuširanje, brzo ćete videti da će se vaše telo lakše prilagođavati ovoj promeni i da ćete se vi pre svega osećati mnogo bolje, prenosi Stil.

Komentari (0)