Odrasli

DA LI JE OVO PRVI SIMPTOM KOJI JE OSETIO SAŠA POPOVIĆ: Dr Perić sa VMA otkrio sve o ovoj podmukloj bolesti i upozorio - ova HRANA razara želudac! (VIDEO)

Jedan od razloga za njegovo kasno dijanostikovanje je i činjenica da se simptomi, i kad se pojave, najčešće se pripisuju nekim drugim stanjima.

19.03.2025 17:05

DA LI JE OVO PRVI SIMPTOM KOJI JE OSETIO SAŠA POPOVIĆ: Dr Perić sa VMA otkrio sve o ovoj podmukloj bolesti i upozorio - ova HRANA razara želudac! (VIDEO)
Antonio Ahel/ATAImages, shutterstock.com/Svetlana Foote/New Africa/4F.MEDIA

Rak želuca, od koga je na žalost, 1. marta preminuo i bivši direktor Granda Saša Popović (70) je izuzetno podmukla bolest koja može godinama da se razvija u organizmu, a da oboleli to ni ne zna. Takav slučaj je bio i sa Popovićem koji nije imao pojma da je teško bolest, a tumor je otkriven u poodmakloj fazi bolesti kad su već krenule i metastaze

Jedan od razloga za kasno dijanostikovanje ovog opasnog tumora je i činjenica da se simptomi, i kad se pojave, najčešće se pripisuju nekim drugim stanjima. Kako je objasnio  gastroenterolog i načelnik Odeljenja za onkologiju digestivnog trakta na Vojnomedicinsoj akademiji (VMA) potpukovnik dr Saša Perić, ne postoje tipični simptomi koji ukazuju na rak želuca, ali...

- Možemo reći da sve počinje osećajem nelagodnosti. Pacijenti često navode da im ne prija određena vrste hrane, da osećaju težinu prilikom i nakon uzimanja obroka, zatim počinju da gube apetit, nakon toga se može javiti bol u trbuhu. Iako je bol prvi simptom koji pacijenta navede da dođe kod lekara. Može se javiti gubitak u telesnoj masi, anemija...- objasnio je dr Perić.

Ataimages

Saša Popovć je preminuo u bolnici u Parizu

Prema njegovim rečima kako bolest napreduje ona se širi na susedne organe, a tada se javljaju manifestacije specifične za te organe.  

- Tačan uzrok pojave raka želuca nije poznat, ali se smatra da su naše ružne navike jedan od razloga, razvoj infekcije Helikobakterije. Naime, ukoliko se ova bakterija ne leči ona može da dovede do pojave čira na želucu koji kasnije delovanjem različitih faktora može preći u malignitet - dodao je on.

Kao i kod drugih vrsta kancera, tako i kod ovog raka želuca, rana dijagnostika je od ključnog značaja za lečenje. Zato je savet lekara, da ukoliko čovek duže vreme oseća neke simptome, posebno one koji su povezani sa jelom, trebalo bi da se obrati lekaru kako bi se uradila ispitivanja i utvrdio razlog, kao i eventualna oštećenja sluzokože želuca ili rani stadijum raka.

Zdrava ishrana je jedan od ključnih faktora za prevenciju mnogih bolesti. Postoje namirnice koje, možda, nama prijaju, ali nisu dobre za želudac i varanje. U pitanju su su sledeće namirnice:

  • jako začinjena hrana
  • gazirana pića
  • velike količine belog testa (razne kifle, kroasani, hleb...)
  • veće količine kupovnih slatkiša 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Telegraf.rs (@telegraf.rs)

 

Prema rečima dr Perića, hrana koju jedemo mora da bude raznovrsna. 

- Što se tiče samog razvoja karcinoma želuca primećeno je da osobe koje uzimaju betakaroten hranu, odnosno namirnice bogate betakarotenom, poput šargarepe, kao i voće i povrće bogato vitaminom C ređe oboljevaju od karcinoma želuca - poručio je uvaženi stručnjak u podcastu "Zdravo sa Ivanom" portala Telegraf.rs.  

Podsetimo, kako smo ranije pisali Popović je već godinama praktikovao zdravu ishranu bogatu povrćem i ribom, posebno leti. Nikad nije pio, niti pušio, a jedini porok mu je bila domaća crna kafa koju je, kako je sam rekao, pio ujutru umesto doručka uz kiflu.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)