Odrasli

KOŠTA SAMO 25 DINARA, A POMAŽE U BORBI PROTIV ALCHAJMEROVE BOLESTI! Rezultati najnovijeg istraživanja doneli ogromnu nadu: Bez ove namirnice ne treba da zamislite dan!

Studija sugeriše da konzumiranje proizvoda, koji se smatra jednim od omiljenih u našoj zemlji, može u značajnoj meri da se utiče na razvoj opakog oboljenja.

21.03.2025 08:30

KOŠTA SAMO 25 DINARA, A POMAŽE U BORBI PROTIV ALCHAJMEROVE BOLESTI! Rezultati najnovijeg istraživanja doneli ogromnu nadu: Bez ove namirnice ne treba da zamislite dan!
Schutterstock/Lucky Business

Nedavna studija objavljena u "The Journal of Nutrition" istraživala je vezu između konzumiranja jaja i rizika od razvoja Alchajmerove demencije kod starijih osoba. Istraživanje je obuhvatilo 1.024 učesnika prosečne starosti od 81,4 godine, koji su bili deo projekta "Rush Memory and Aging". Tokom prosečnog perioda praćenja od 6,7 godina, 280 učesnika (27,3%) je razvilo Alchajmerovu bolest, a zatim demenciju.

Rezultati studije ukazuju na to da je konzumiranje više od jednog jajeta nedeljno povezano sa smanjenjem rizika od razvoja demencije zazvane Alchajmerovom bolešću za 47%.

Iako su ovi nalazi značajni, istraživači naglašavaju da je u pitanju korelacija, a ne uzročnost, te da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li povećanje unosa jaja direktno utiče na smanjenje rizika od ove neurodegenerativne bolesti.

Shutterstock

Mnogi ne mogu da zamisle dan bez konzumiranja jaja na bilo koji način 

Jedan od ključnih faktora koji bi mogao objasniti ovu vezu je holin - hranljiva materija koja se nalazi u izobilju u jajima. Holin je neophodan za zdravlje mozga jer doprinosi sintezi neurotransmitera uključenih u pamćenje i kontrolu mišića, piše u studiji ScienceDirect (SajnsDirekt).

Istraživači su otkrili da holin u ishrani čini čak 39% veze između konzumiranja jaja i smanjenog rizika od Alchajmerove demencije, što sugeriše da on igra značajnu ulogu u zaštiti od ove bolesti.

Iako rezultati ove studije otvaraju vrata za dalja istraživanja o potencijalu jaja kao zaštite od Alchajmerove demencije, važno je napomenuti da sama studija ne potvrđuje uzročnost, već samo korelaciju. Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se bolje razumeli mehanizmi koji stoje iza ove asocijacije i kako bi se utvrdilo da li povećanje unosa jaja zaista može smanjiti rizik od ove ozbiljne bolesti.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)