Odrasli

JEDNA KAŠIKA OVE NAMIRNICE REŠAVA ZATVOR - ispraznićete se očas posla, a nadutost će se smanjiti: Potopite je uveče i ujutru je spremna za kuvanje i jelo!

Pored blagodeti za probavu, ona utiče i na kožu i, verovali ili ne, poboljšava raspoloženje.

27.02.2025 08:30

JEDNA KAŠIKA OVE NAMIRNICE REŠAVA ZATVOR - ispraznićete se očas posla, a nadutost će se smanjiti: Potopite je uveče i ujutru je spremna za kuvanje i jelo!
Schutterstock

Žito je namirnica koja je često prisutna na našim trpezama tokom verskih praznika, ali retko se konzumira van tih prilika. Međutim, malo je poznato da žito ima izuzetno pozitivan uticaj na naše zdravlje. Naime, ovo žitarica je odlična za naša creva, koja su ključni deo našeg imunološkog sistema. Takođe, žito podstiče metabolizam i bogato je gvožđem, cinkom, selenom i vitaminom B.

Možete ga konzumirati uz dodatak meda ili mlevenih oraha, ukus će svakako biti odličan.

Sastojci:

  • 1 kg pšenice
  • 50 g suvog grožđa
  • 50 g oraha
  • 50 g lešnika
  • 50 g badema

Priprema:

Potopite pšenicu preko noći, pa je sutradan polako kuvajte najmanje tri sata.Vodu dolivajte polako, da nikad ne bude previše. Orah, lešnik i badem sameljite. Pred kraj kuvanja dodajte ih u žito i kuvajte još desetak minuta. Ohladite i čuvajte u frižideru.

Žito se inače dobija od pšenice, koja izvorno potiče sa Bliskog istoka i gaji se hiljadama godina.

Na našim prostorima, pojam žito najčešće se upotrebljava za označavanje slavskog žita, u čiji sastav ulazi pšenica belija.

Shutterstock

Žito ima izuzetno blagotvorno dejstvo na zdravlje

Prema tradicionalnim receptima, u žito se dodaje šećer, kako običan tako i vanilin.

Pomaže u mršavljenju

Pšenica u celom zrnu i pored kalorijske vrednosti odličan je način na koji može da se kontroliše telesna težina. U 100 grama pšenice ima 335 kalorija, 12 grama proteina, 61 gram ugljenih hidrata, 1,9 grama šećera, 11 grama vlakana, 2 grama masti.

Više energije i bolja koža

Zrno pšenice bogato je vitaminom B koji obezbeđuje telu energiju. Celo zrno sadrži složene ugljene hidrate, koji pružaju osećaj sitosti i obezbeđuju više energije u toku dužeg vremenskog perioda. Savetuje se osobama koje pate od nedostatka B vitamina, da češće konzumiraju celo zrno pšenice. Ono deluje lekovito na kožu, kosu i apetit. Selen, vitamin E i cink u pšenici hrane kožu, sprečavaju pojavu akni.

Deluje na raspoloženje

Gvožđe, folna kiselina, vitamini B i E u pšenici utiču na serotonin i povećavaju nivo energije. Na taj način mogu se ublažiti depresija, poboljšati raspoloženje i opšte zdravlje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)