Odrasli

RUSKI TOKSIKOLOG KUTUŠOV UPOZORAVA: OVO POVRĆE SVI OBOŽAVAJU, A MOŽE DA RAZORI TELO! Postoje ljudi koji ne bi smeli ni da ga okuse, iako je prepuno vitamina!

Za jedne je ultrazdrava i gotovo da ne postoji kuća u Srbiji u kojoj se ne konzumira, ali važno je znati da i te kako ima i svoje loše strane.

10.02.2025 07:25

RUSKI TOKSIKOLOG KUTUŠOV UPOZORAVA: OVO POVRĆE SVI OBOŽAVAJU, A MOŽE DA RAZORI TELO! Postoje ljudi koji ne bi smeli ni da ga okuse, iako je prepuno vitamina!
Madeleine Steinbach / Alamy / Profimedia

Mnogi su svesni zdravstvenih prednosti cvekle. To povrće je bogato gvožđem i antioksidansima, pomaže u uklanjanju toksina iz organizma, snižava holesterol, normalizuje menstrualni ciklus i jača kosti i zglobove. Takođe, pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, obnavlja ćelije jetre i poboljšava vid. 

Ipak, ruski toksikolog Mihail Kutušov, upozorava da cvekla nije uvek korisna, a u određenim kombinacijama može da bude i štetna.

- Zbog visoke koncentracije hlora, prekomerna konzumacija cvekle može da izazove iritaciju sluzokože, peckanje, upalu grla, pa čak i alergijske reakcije u vidu osipa, otoka disajnih puteva i uvećanja limfnih čvorova. U nekim slučajevima može da dođe i do groznice - istakao je dr Kutušov.

Shutterstock

Cvekla je poznata "vitaminska bomba"

Posebno je problematična popularna salata od cvekle, belog luka i majoneza. Iako se mnogo govorilo o štetnosti majoneza, Kutušov upozorava da je upravo kombinacija cvekle i belog luka rizična, jer može značajno da poveća opterećenje srca.

Kutušov napominje da termička obrada smanjuje količinu vitamina u cvekli, naročito vitamina C, B5 i B9, dok sveža varijanta ima manje kalorija i jednostavnih ugljenih hidrata, što je čini boljim izborom za one koji paze na ishranu. Ipak, u kombinaciji sa belim lukom, preporučuje se dodatni oprez. 

Ukoliko se previše upotrebljavaju u ishrani mogu da dovedu do ovih neželjenjih efekata.

Nizak pritisak

Naime, i cvekla i beli luk imaju svojstvo snižavanja krvnog pritiska. Kada se kombinuju, mogu izazvati preterano sniženje pritiska (hipotenziju), što može da dovede do vrtoglavice, slabosti ili nesvestice, posebno kod osoba koje već imaju nizak pritisak ili uzimaju lekove za hipertenziju.

Povećanje rizika od razređivanja krvi 

Beli luk je poznat po svom antikoagulantnom (razređujućem) efektu na krv, dok cvekla sadrži nitrate koji takođe mogu uticati na cirkulaciju. Njihova kombinacija može povećati rizik od krvarenja, posebno kod osoba koje uzimaju lekove za zgrušavanje krvi.

shutterstock.com

Beli luk ne kombinujte sa cveklom u većim količinama

Opterećenje na želudac 

Obe namirnice su jake i mogu da izazovu iritaciju sluzokože želuca, naročito kod osoba s gastritisom, čirom ili osetljivim digestivnim traktom. Mogu dovesti do gorušice, nadutosti ili stomačnih bolova.

Preterano širenje krvnih sudova 

Cvekla sadrži nitrate koji se u organizmu pretvaraju u azot-monoksid, što širi krvne sudove. Beli luk takođe doprinosi tome. Njihova kombinacija može izazvati naglu promenu u cirkulaciji, što kod nekih ljudi može izazvati glavobolju, vrtoglavicu ili osećaj slabosti.

Umerena konzumacija ove kombinacije verovatno neće izazvati probleme kod zdravih osoba, ali osobe sa niskim pritiskom, problemima sa želucem ili one koje piju lekove za pritisak i razređivanje krvi treba da budu oprezne.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)