Nakon detaljnog proučavanja podataka više od 250.000 ljudi u periodu od 10 godina, naučnici su utvrdili da pojedine namirnice, naročito one bogate omega-3 masnim kiselinama, mogu da smanje rizik od pojave 14 vrsta kancera.
Naučnici sa Univerziteta Džordžija su dokazali da ishrana koja je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama može da smanji rizik od velikog broja kancera, uključujući tu i rak pluća i debelog creva.
- Naši nalazi pokazuju da ljudi treba da se fokusiraju na ishranu koja garantuje veće količine ovih masnih kiselina. Organizam ne stvara omega-3 i omega-6 masne kiseline, i možete da ih dobijete jedino iz hrane - navodi Jučen Žang, autor ove studije.
Kao najzdravije namirnice se izdvajaju:
- Masne ribe - losos, pastrmka, skuša i sardine
- Orašasti plodovi - orah
- Semenke - suncokret, lan, konoplja i čia
- Ulja - suncokret, uljana repica, lan i soja
Tokom istraživanja u kojem je učestvovalo 253.138 ljudi, kod 29.838 osoba je dijagnostikovan neki oblik raka.
Naučnici su tokom 10 godina posmatranja proučavali uticaj ishrane i određenih nutrijenata na pojavu 19 vrsta tumora.
Ispostavilo se da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama smanjuje rizik od raka creva, pluća, stomaka i digestivnog trakta.
Takođe, namirnice bogate omega-6 masnim kisleinama su smanjivale rizik od 14 vrsta kancera: raka glave i vrata, jednjaka, stomaka, creva, rektuma, pankreasa, pluća, hepatobilijarnog trakta, malignog melanoma, vezivnog mekog tkiva, bubrega, bešike, mozga i štitne žlezde.
Kao i uvek, postoji veliki organičavajući faktor - utvrđeno je da povećana konzumacija omega-3 masnih kiselina kod muškaraca može da za 3 odsto poveća rizik od raka prostate.
- Za žene, izbor je jednostavan, jedite više omega-3 masnih kiselina. Ali, muškarcima se preporučuje pojačana opreznost pre konzumacije - kaže profesor Kaksong Je, piše San (The Sun).
Komentari (0)