Odrasli

10 SIMPTOMA RAKA OD KOG JE OBOLEO ČUVENI SPORTISTA, osvajač 11 medalja na Olimpijskim igrama! Jasne znake je ignorisao, a sada mu je ostalo najviše 4 godine života!

Britanski biciklista Kris Hoj nedavno je zapanjio javnost svoje zemlje saopštenjem da je teško bolestan, a sada se trudi da podigne svest ljudi o opakom karcinomu kako bi spasao što više života.

21.10.2024 18:15

10 SIMPTOMA RAKA OD KOG JE OBOLEO ČUVENI SPORTISTA, osvajač 11 medalja na Olimpijskim igrama! Jasne znake je ignorisao, a sada mu je ostalo najviše 4 godine života!
Every Second Media / Alamy / Alamy / Profimedia

Čuveni britanski biciklista, Ser Kris Hoj (48), otkrio je da boluje od raka prostate. Prema njegovim rečima, prognoze lekara su da bi mogao da živi od dve do četiri godine. Slavni sportista je čak 11 puta osvajao zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, a njegovi fanovi su bili šokirani kad su saznali kobnu dijagnozu.

I supruga je bolesna 

U razgovoru za "Sandej Tajms" Hoj je otkrio da se bolest proširila, da ima metastaze, kao i da je njegova supruga takođe bolesna.

- Koliko god da se čini neprirodno, to je prirodno. Svi smo rođeni i svi ćemo umreti, sve je to deo procesa. Samo treba da podsećamo sebe da smo srećni da postoje lekovi koje možemo da uzmemo da to odložimo, koliko god da je moguće - rekao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Skarper (@skarperofficial)

Hoj je u aprilu saopštio da je završio hemoterapiju koja, nažalost, nije imala očekivan efekat, posebno što mu se rak proširio na kosti, za šta ne postoji lek. U međuvremenu, on je saznao da je njegova supruga Sara obolela od multiplaskleroze. Za njenu bolest su saznali samo nekoliko nedelja nakon što je njemu otkriven rak prostate. 

Škotski sportista je jedan od najuspešnijih biciklista u istoriji, a iz sporta se povukao 2013. godine kad je postao stručni konsultant BBC.

Simptomi bolesti

Prostata je mišićno-žlezdani organ koji se nalazi u dnu male karlice i okružuje početni deo mokraćnog kanala kod muškaraca. Njena uloga je da luči semenu tečnost. U Srbiji se svake godine otkrije oko 1.250 novih slučajeva karcinoma prostate. Ta podmukla bolest najčešće nema posebne simptome u početnoj fazi kad se može lečiti, pa se dijagnostikuje tek kada se pojave simptomi metastaza na kostima i druge udaljene metastaze.

Najčešći simptomi, na koje mnogi ne obraćaju pažnju, a mogu da budu znak opake bolesti su:

  • Učestalo mokrenje
  • Otežano započinjanja mokrenja
  • Učestalo noćno mokrenje
  • Nemogućnost zadržavanja mokraće (inkontinencija mokraće)
  • Osećaj potrebe za urgentnim uriniranjem
  • Krv u mokraći
  • Krv u spermi
  • Bol u maloj karlici
  • Osećaj težine u maloj karlici
  • Bol u kostima

shutterstock.com

Muškarci se sa simptomima najčešće jave lekaru kada je bolest već uznapredovala

Rak prostate se najčešće dijagnostikuje kod muškaraca starijih od 70 godina, ali je primećen dramatičan porast broja obolelih pacijenata mlađih od 50 godina poslednjih tri ipo decenije. Lekari ne mogu da objasne zašto je došlo do porasta obolelih među mlađom populacijom, posebno što se kao najčešći rizici za oboljevanje navode faktori vezani za način života, gojaznost, kao i drugi karcinomi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)