Odrasli

POLA KAŠIKE MASLINOVOG ULJA DNEVNO SMANJUJE RIZIK OD BOLESTI KOJE SE SVI PLAŠE! Rezultati istraživanja iznenadili sve

Veoma je korisno za srce, a i odličan je laksativ.

18.10.2024 12:55

POLA KAŠIKE MASLINOVOG ULJA DNEVNO SMANJUJE RIZIK OD BOLESTI KOJE SE SVI PLAŠE! Rezultati istraživanja iznenadili sve
Schutterstock

Čak i mala promena svakodnevnih navika može da ima ogroman uticaj na zdravlje, a to najbolje pokazuju rezultai velikog istraživanja u kojem je učestvovalo 92.383 ljudi. Zaključak studije je da konzumiranje pola kašike maslinovog ulja dnevno drastično smanjuje rizik od demencije.

I minimalna promena ishrane, koja podrazumeva zamenu majoneza ili margarina, maslinovim uljem smanjuje smrtnost od demencije za osam odsto. 

Zbog toga lekar Teodor Dajrimple  kaže da maslinovo ulje treba vratiti "na policu s lekovima" jer je dokazano da smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti za 28 odsto!

Američka studija pratila je 92.383 odrasle osobe, prosečne starost 56,4 godine, u periodu od 28 godina. Svake četiri godine učesnici su ispitivani koliko često jedu maslinovo ulje.

Rezultati su bili isti bez obzira na ishranu ostalih ljudi i njihovu genetiku. Osim smanjenja ukupnog rizika, studija je takođe otkrila da je povezanost značajnija kod žena nego muškaraca.

Maslinovo ulje je korisno zbog svojih antioksidativnih i protivupalnih svojstava.

Schutterstock

Maslinovo ulje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Ponekad se naziva tečnim zlatom, a maslinovo ulje je kralj masti - mononezasićeno i prepuno antioksidansa i drugih zdravih supstanci koje nećete pronaći u životinjskim ili prerađenim mastima.

Jedna od najčešćih prednosti maslinovog ulja je i njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može da pomogne u rešavanju ovog problema - masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti creva i omekšavanju stolice pomažući joj da apsorbuje više vode, prenosi The Sun.

Maslinovo ulje je takođe glavni element mediteranske dijete, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

Druge studije su pokazale da konzumiranje pola kašike maslinovog ulja dnevno može da smanji rizik od raka, neurodegenerativnih i respiratornih bolesti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)