Odrasli

AKO KORISTITE CRNI PRIBOR ZA KUVANJE - OVO JE UPOZORENJE: Može biti KOBNO po zdravlje, doktorka apeluje da ga bacite

Njujorška lekarka dr Punam Desai imala je dobar razlog zbog čega je pobacala svoj.

17.10.2024 13:00

AKO KORISTITE CRNI PRIBOR ZA KUVANJE - OVO JE UPOZORENJE: Može biti KOBNO po zdravlje, doktorka apeluje da ga bacite
Instagram-doctoranddancer

Njujorška lekarka dr Punam Desai izazvala je pažnju javnosti otkrivši razloge zbog kojih je bacila sve svoje crne plastične kuhinjske pribore. Ova specijalistkinja urgentne medicine tvrdi da ovi proizvodi sadrže opasne hemikalije koje mogu imati ozbiljne posledice po zdravlje, uključujući povećani rizik od raka.

- Crni plastični pribor za kuvanje sadrži toksične hemikalije koje mogu izazvati rak. Takođe povećavaju rizik od hormonskih poremećaja, neurotoksičnosti, kao i reproduktivnih i razvojnih toksičnosti - izjavila je ona u svom video snimku koji se brzo proširio društvenim mrežama, a o tome je pisao i Daily Mail. 

Zabrinjavajuće otkriće dolazi nakon nove američke studije koja je pokazala da crna plastika, nastala reciklažom elektronike, može sadržati visoke nivoe toksičnih usporivača plamena. Ovi hemijski spojevi, koji su ranije korišćeni za zaštitu od požara u elektronskim uređajima, sada su zabranjeni u Australiji od 2023. godine zbog štetnih efekata po ljudsko zdravlje.

Studija je pokazala da je 85 odsto od 203 testirana crna plastična proizvoda sadržalo tragove ovih opasnih usporivača plamena. 

- Uprkos nedostatku transparentnosti i ograničenja, plastika iz elektronike se često reciklira i može biti ugrađena u predmete za domaćinstvo koji ne zahtevaju usporivače plamena, što dovodi do potencijalno visokog i nepotrebnog izlaganja - navodi se u istraživanju.

Poseban fokus bio je na spoju BDE-209, obliku decaBDE, jednog od najčešće korišćenih usporivača plamena, koji je sada zabranjen u mnogim zemljama. Procene izloženosti pokazale su da korisnici mogu uneti prosečno 34.700 nanograma ove hemikalije dnevno putem upotrebe crnih plastičnih kuhinjskih pribora, što je znatno više od izlaganja iz drugih izvora, poput prašine i hrane.

Prema navodima istraživanja, to može vremenom izazvati rak, poremećaje endokrinog sistema i štitaste žlezde, kao i probleme sa razvojem fetusa i dece. Takođe može uticati na reproduktivni i imunološki sistem, kao i na neurološke funkcije poput pamćenja.

Dr Desai sada koristi isključivo drvene ili pribore od nerđajućeg čelika i savetuje da svi razmisle o prelasku na sigurnije alternative. 

- Naše zdravlje je najvažnije i ako možemo da smanjimo izlaganje opasnim hemikalijama, svakako bi to trebalo učiniti - poručila je.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)