Odrasli

ALARMANTNO, KUĆNE STVARI KOJE KORISTIMO SVAKI DAN SU PUNE OTROVA, IZAZIVAJU RAK! Evo u kojim proizvodima ih ima najviše!

Posle reciklaže ove supstance postaju opasne po zdravlje.

09.10.2024 15:45

ALARMANTNO, KUĆNE STVARI KOJE KORISTIMO SVAKI DAN SU PUNE OTROVA, IZAZIVAJU RAK! Evo u kojim proizvodima ih ima najviše!
Schutterstock

Nova alarmantna studija je otkrila veliku količinu otrovnih supstanci u plastičnim posudama za hranu i igračkama. Reciklirana crna plastika koja se koristi u elektronici se često nalazi u brojnim kućnim stvarima, koje su zbog nje potencijalno veoma otrovne!

Naime, od 203 kućna proizvoda koja sadrže recikliranu crnu plastiku, neverovatnih 85 odsto je imalo alarmantan nivo otrovnih usporivača plamena, koji nastaju tokom procesa reciklaže.

- Bez obtira na restrikcije i nedostatak trensparentnosti, plastika iz elektronskih uređaja se često reciklira i koristi za kućne proizvode kojima uopšte nisu potrebni usporivači plamena, što znači da su korisnici nepotrebno izloženi visokom nivou otrova - navodi se u studiji.

Inače, kao najopasniji usporivač plamena se navodi BDE-209 koji je 2021. zabranjen za komercijalnu upotrebu.

Shutterstock

Plastika može da sadrži otrovne supstance

BDE-209 je doveden u vezu sa kancerom, endokrinološkim problemima, deformacijama dece i fetusa i neurološkim problemima kao što je slabljenje pamćenja.

- Jedan od proizvoda sa najvišim nivoima usporivača plamena su dečije perle. Usporivači plamena se koriste u proizvodnji televizora, i u kućnim stvarima su se našli posle propusta tokom recikliranja. Utvrdili smo da se najveće količine otrovnih supstanci nalaze u ogrlicama sa perlama, posudama za suši i kuhinjskim sudovima - navodi Megan Liu, autorka studije.

Iako se ovo istraživanje bavilo samo crnom plastikom, zabrinutost zbog drugih kućnih stvari raste. Liu savetuje da umesto plastičnih, koristite staklene ili posude od nerđajućeg čelika.

- Ove hemikalije koje izazivaju rak, uopšte ne bi smele da se koriste, ali posle recikliranja, one na mnogo načina ulaze u naše domove. Velike količine otrova koje smo pronašli su alarmantne - zaključila je Liu, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:   



  

Komentari (0)