Odrasli

ŠOKANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA O PLASTIČNIM FLAŠAMA: Kada vidite šta se sve nalazi u njima OVO nikada nećete raditi!

Lekari upozoravaju da je najvažnije na ispravan način prati boce pre njihovog dopunjavanja, posebno ukoliko su u pitanju one koje se koriste tokom treninga.

27.06.2023 17:01

ŠOKANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA O PLASTIČNIM FLAŠAMA: Kada vidite šta se sve nalazi u njima OVO nikada nećete raditi!
Pixabay.com

Mnogo nas dopunjava flaše za vodu koje koristimo tokom dana. To se odnosi kako na obične plastične flaše iz supermarketa, tako i na višekratne boce koje su dizajnirane za ponovnu upotrebu (kao što su termosi ili boce koje koristimo u teretani). Međutim, ono što je važno jeste da moramo da vodimo računa gde ćemo da ih napunimo, i u kojim uslovima, zato što bakterije i mikrobi vrebaju sa svih strana.

Pixabay.com

Ponovno upotrebljene flaše za vodu sadrže 40.000 puta više mikroba nego što ih ima na WC šolji

Prema istraživanju, višekratne boce za vodu sadrže prosečno 20,8 miliona kolonija bakterija, što je 40.000 puta više od broja mikroba na WC šolji. Zdravstveni stručnjaci zato ističu kakve mogu biti posledice ako neprekidno pijete iz flaše i dopunjavate je bez pravilnog pranja, piše waterfilterguru.com. 

Pixabay.com

Flaša za vodu za jednokratnu upotrebu mora da se propisno pere iako je samo vi koristite

Zdravstveni rizici 

Doktor Donald Grant naglasio je da iako flašu za vodu koristi samo jedna osoba, higijena je neophdna. 

- Često postoji zabluda kada je u pitanju higijena višekratnih flaša za vodu, što podrazumeva da ukoliko dolaze u dodir samo sa vašim ustima ne morate da ih čistite. Međutim, sve što je višekratno može biti sklono nakupljanju prljavštine, prašine, a kao rezultat toga i bakterija. Boce za vodu su idealno stanište za bakterije zbog vlažnosti - naveo je Dr Donald Grant.

Pixabay.com

Boce za vodu su idealno stanište za bakterije zbog vlažnosti

Vrste mikroba 

Doktor Suhail Husein otkrio je i o kkavim je vrstama mikroba reč koji mogu da se razmnože u neopranim flašama za vodu. 

- To mogu biti jednostavni mikrobi poput streptokoka i stafilokoka, koji žive u simbiozi sa domaćinom, a to smo mi, ali mogu postati problematične ako se namnože. Bakterije poput Ešerihije Koli, koja je uobičajeni uzročnik urinarnih i crevnih infekcija, često mogu naseliti flašu za vodu nakon ponovljenog rukovanja, poput skidanja i stavljanja čepa. Takođe, mogu da se razviju i želudačne bolesti koje mogu da dovedu do infekcija urinogenitalnog trakta, kao i upale pluća - upozorio je Dr Husein

shutterstock.com

Bakterije poput Ešerihije Koli, koja se često nastanjuje u flašama za vodu, mogu izazvati ozbiljne probleme

Tu se, međutim, priča ne završava.  

- Možete se razboleti i razviti želudačne bolesti poput dijareje ili povraćanja. Gram-negativni bacili, još jedna uobičajena vrsta mikroba koja se nalazi u neopranim bocama, mogu dovesti do infekcija urogenitalnog trakta i upale pluća - dodao je taj stručnjak. 

Nacionalna zdravstvena služba iz Britanije stavlja akcenat na dve česte bakterije, a to su streptokoke i stafilokoke, koje mogu da budu opasne za organizam.

- Streptokoka može da izazove simptome slične gripu: bol u grlu, osip od šarlaha, rane, bol i otok, bolove u mišićima, mučninu i povraćanje, dok stafilokoka može izazvati infekcije kože, uključujući pojavu kvržica, otoka, plikova i bolnih očnih kapaka - navedeno je iz te službe.

Pranje flaša za vodu

Pixabay.com

Pre dopunjavanja flaše veoma je važno oprati je na pravi način 

Vruća voda i deterdžent za pranje sudova su sve što vam je potrebno da biste se rešili bakterija: napunite flašu vrućom sapunicom i isperite je. Obavezno obratite pažnju na poklopce/čepove i delove sa navojima, Međutim, ako ste zapostavili flašu nekoliko dana i treba joj dublje čišćenje potopite je preko noći u rastvoru koji se sastoji od pola sirćeta i pola vode. Isperite flašu i pustite da se potpuno osuši pre nego je ponovo koristite.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)