Odrasli

GORE OD BUĐI! Ako vidite ovo u kupatilu, budite veoma oprezni!

Ovu bakteriju je teško u celosti ukloniti.

15.10.2024 08:30

GORE OD BUĐI! Ako vidite ovo u kupatilu, budite veoma oprezni!
Schutterstock

Retko ko voli da čisti kupatilo. Naime, koliko god da se trudite, već posle nekoliko sati deluje kao da uopšte nije ribano. Takođe, tu je i nezaobilazna buđ, koja buja u vlažnoj sredini. Međutim, kada je u pitanju buđ, eksperti upozoravaju da nikako ne smete da se igrate s onom ružičastom jer se ona razlikuje od standarne crne plesni.

Kejsi Stivens, stručnjak za čišćenje, navodi da je ta vrsta buđi najopasnija jer lako izaziva infekcije.

- Ružičasta buđ u stvari to uopšte nije. To je bakterija. Ona se nagomilava na pločicama i zato morate stalno da ih čistite. Ružičasta plesan je bakterija po imenu Serratia Marcescens - navodi Stivensova u videu koji je objavila na Tik-toku.

@kacie_thebigcleanco

PINK MOULD (yes, I mean MOLD if you’re American) is not actually mould at all, it’s bacteria. The build up of it on your shower can cause infections, so make sure you’re washing it away regularly.

♬ Tell Ur Girlfriend - Lay Bankz

Stručno objašnjenje glasi da je pomenuta bakterija bolnički patogen iz porodice enterobakterija. Prvi put ju je otkrio italijanski farmaceut Bartolomeo Bizio 1819, kada ju je identifikovao kao glavni uzrok "krvave" promene boje na kaši od kukuruznog brašna, piše Miror.

Ljudi su u komentarima pisali koliko su šokirani tim saznanjem.

- Uvek sam mislio da su to ostaci sapuna, nisam imao predstavu da se ova bakterija nakuplja oko odvoda. Fuj - napisao je jedan od komentatora. 

Drugi je podelio svoje iskustvo sa ružičastom buđi.

- Seratija je neverovatno otporna bakterija i teško ju je ukloniti u potpunosti. Ali, desetoprocentni rastvor izbeljivača i održavanje tuša što suvljim, trebalo bi da pomogne - napisao je on.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)