Odrasli

OVO JE NJIHOV POZIV U POMOĆ, PET SKRIVENIH ZNAKOVA DEPRESIJE: Naučite kako da pomognete svojim bližnjima!

Prenaglašeni humor ili sarkazam mogu da budu zabrinjavajući detalji.

11.10.2024 18:10

OVO JE NJIHOV POZIV U POMOĆ, PET SKRIVENIH ZNAKOVA DEPRESIJE: Naučite kako da pomognete svojim bližnjima!
Schutterstock

Nagle promene u ponašanju, tuga i nezainteresovanost su česti znakovi depresije, međutim, lista simptoma je mnogo duža i veoma je važno da suptilne znakove problema prepoznate na vreme, jer ako se depresija ne leči, može da ima katastrofalne posledice.

Mnogi su skloni da umanje efekte depresije i smatraju je manjim problemom. Međutim, treba imati u vidu da skoro 10 odsto populacije ima problem sa nekim oblikom depresije. Zato je veoma važno da naučite kako da prepoznate čak i skrivene znakove, jer oni mogu da pokažu da se neko od vaših bližnjih bori sa depresijom, a da to niste ni znali. 

Psiholog Rina Badžaj navodi pet neobičnih znakova depresije.

Povećana produktivnost

Iako depresija obično izaziva pad produktivnosti i nedostatak motivacije, u pojedinim slučajevima ona može da ima suprotan efekat i osoba se zatrpava poslom i obavezama kako bi sebi skrenula pažnju sa emotivnog bola i negativnih misli. 

Shutterstock

Ako se ne leči depresija može da bude veoma opasna

Veoma je važno da obratite pažnju na činjenicu da li je produktivnost zaista izazvana obavezama na poslu ili je samo način da se izbegne rešavanje drugih problema.

Neobičan humor

Mnogima je humor mehanizam odbrane u teškim i stresnim okolnostima. Međutim, forsiranje prenaglašenog humora ili sarkazma, često predstavlja beg od pravih osećanja. Teško je pronaći razliku između iskrenog humora i poziva za pomoć, zato je veoma bitno da se prate i promene u ponašanju.  

- Ako sumnjate da neko koristi humor kako bi maskirao depresiju, delikatno ispoljite svoju zabrinutost i ponudite im sigurno mesto na kojem mogu da se otvore - navodi Badžaj.

Neuobičajena osetljivost na kritiku 

Depresivni ljudi ne samo da su veoma samokritični, već su i naročito osetljivi na kritike drugih. Čak i kada je kritika konstruktivna, mogu burno da reaguju, a ova prevelika osetljivost je izazvana negativnom percepcijom o njima samima.

Promene apetita

Ishrana može da bude odličan pokazatelj depresije. Dok jedni gube apetit zbog depresije, drugi mogu da počnu sa konzumiranjem prevelikih količina hrane.

Shutterstock

Na ove znakove morate da obratite pažnju

U većini slučajeva promena apetita može da bude jedan od ranih znakova depresije, ili upozorenje da uskoro sledi depresivna epizoda.

Fizički bol

Osoba koja ima problem sa mentalnim zdravljem može da počne da oseća fizički bol koji nema očigledan izvor. Bol često pravi razne simptome depresije, koji mogu da uključuju hronični bol u zglobovima, umor, gastrointestinalne probleme, poremećaj sna, nervozu i nemir, piše The Sun.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)