Odrasli

ONA JE VAMPIR, BELI LUK MOŽE DA JE UBIJE! Svaki obrok može da joj bude poslednji, a napadi su neopisivo bolni! (FOTO)

Do sada je imala više od 480 napada.

11.10.2024 21:35

ONA JE VAMPIR, BELI LUK MOŽE DA JE UBIJE! Svaki obrok može da joj bude poslednji,  a napadi su neopisivo bolni! (FOTO)
printskrin facebook

Finiks Najtingejl (32) se svaki put kada sedne da jede pita da li je to njen poslednji obrok u životu. Ona mora da izbegava beli luk po svaku cenu jer on može da je ubije! Nije šala jer Finiks boluje od ekstremno retke "vampirske bolesti" ili porfirije.

Svaka namirnica koja u sebi sadrži i najamnje količine sumpora može da bude fatalna za nju, a nesrećna žena je do sada imala čak 480 napada za koje kaže da su neshvatljivo bolni.

Čak i kada je napad slabijeg intenziteta, to znači da će Finiks povraćati 30 puta u jednom danu ili dobiti jezivu migrenu. A tokom svakog napada njen imuni sistem pada i telo upada u stanje šoka, što znači da u svakom trenutku može da prestane da diše.

printskrin facebook

Beli luk može da je ubije

Inače, porfirija se pojavljuje u slučajevima kada telo ima problema sa proizvodnjom hemikalije koja se zove porfirin. Porfirini formiraju molekule od kojih nastaje hemoglobin, komponenta crvenih krvnih zrnca koja omogućava prenošenje kiseonika kroz telo.

Simptomi porfirije uključuju bol u stomaku, povraćanje, rast krvnog pritiska, paralizu, konfuziju, halucinacije i napade.

Veruje se da je čuveni grof Drakula imao porfiriju, i na osnovu toga je nastao mit o njemu. Uostalom, svi znaju da se vampiri plaše belog luka, zar ne?

printskrin facebook

Ona ne sme da pije kafu ili alkohol

Finiks od malih nogu boluje od porfirije, i kako kaže, trebalo je da prođe 30 godina da bi konačno dobila pravu dijagnozu.

- Imala sam jedan napad koji je trajao 40 sati. Bez prestanka sam povraćala, gubila svest i vrištala od bolova. Napadi su prava agonija, bolniji su od porođaja, i njedna tableta protiv bolova ne može da mi pomogne. Svaki put pomislim da ću umreti, ne mogu da dišem i prestravljena sam da ću ostati paralizovana - objašnjava Finiks i dodaje:

printskrin facebook

I najmanja količina sumpora može da bude fatalna za nju

- Svaki put kada sednem da jedem brinem o sastojcima koji se nalaze u jelu. Ne smem da jedem grožđe, soju, pijem kafu, a alkohol ne smem ni da pipnem. Takođe, ni većinu lekova ne smem da pijem. Kada dođem u restoran uzmem meni i rasplačem se jer ne znam da li će me nešto od toga ubiti ili izazvati strašan napad. Iscrpljena sam jer sam stalno na oprezu i svaki dan je neprestana borba - zaključila je ona, prenosi The Sun.

Simptomi porfirije

Akutni napadi porfirije manifestuju se disfunkcijom centralnog, perifernog ili autonomnog nervnog sistema, dok su kožne manifestacije bolje objašnjene. Akumulacija porfirina u koži, uz izlaganje UV svetlosti, aktivira ove supstance, što dovodi do stvaranja slobodnih radikala i oštećenja ćelija. Ovi procesi uzrokuju različite dermatološke simptome, poput crvenila, blistera i drugih kožnih reakcija.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)