U nameri da poboljšaju svoje zdravlje, hiljade ljudi prelaze na vegetarijanski način ishrane. Međutim, nova američka istraživanja pokazuju da izbacivanje mesa i ribe iz jelovnika može da bude veoma štetno u kasnijim godinama, naročito kada se radi o riziku od demencije.
Naučnici sa Univerziteta Loma linda u Kaliforniji su utvrdili da su vegetarijanske dijete povezane sa nižim rizikom od bolesti u srednjim godinama. Međutim, kod ljudi starijih od 65 godina, situacija je bila sasvim drugačija. Utvrđeno je da kod njih postoji veći rizik od moždanog udara, demencije i Parkinsonove bolesti.
Međutim, kada je u njihovu dijetu dodata i riba, rizik je značajno smanjen, kao i rizik od rane smrti.
U novoj studiji su korišćeni podaci o ishrani 88.000 ljudi starih od 30 do 85 godina. Učesnici su posmatrani u periodu od 13 godina.
Ispitanici su bili podeljeni u pet grupa: ne vegetarijanci, polu vegetarijanci, pesko vegetarijanci (oni jedu ribu), lakto vegetarijaci (jedu mlečne proizvode i jaja) i vegane.
U poređenju sa ljubiteljima mesa, vegetarijanci imaju 12 odsto manji rizik od bolesti. Sa druge strane pesko vegetarijanci imaju čak 18 odsto manji rizik.
Lakto vegetarijanci imaju manji rizik za 15 odsto.
Vegani, koji uopšte ne jedu hranu životinjskog porekla, imaju samo 3 odsto manji rizik od smrti.
Ipak, studija je pokazala da vegetarijanska dijeta smanjuje rizik kod ljudi srednjih godina, ali efekat je mnogo manji kod ljudi starijih od 80 godina.
Profesor Geri Frejzer, jedan od autora studije, navodi da ljudi stariji od 80 godina imaju povećan rizik od neuroloških bolesti, a razlog za to bi mogao da bude u dijeti koja ne podrazumeva ribu, što prouzrokuje nedostatak ključnih nutrijenata za zdravlje mozga.
Mediteranska dijeta koja uključuje voće i povrće, kao i ribu poput lososa i skuše, smtra se veoma zdravom zbog visokog nivoa antioksidansa.
Ovaj način ishrane bi mogao da smanji oštećenja mozga koja su prouzrokovana Alchajmerovom bolešću.
Ako dodate samo ribu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama, to bi takođe moglo da pomogne očuvanju zdravlja mozga.
Razlog za to leži u činjenici da se omega 3 masne kiseline nalaze i ćelijskim membranama, i one su veoma važne za vaš razvoj od rođenja do tinejdžerskog doba.
Omega 3 masne kiseline mogu da smanje upale i oksidativni stres, koji značajno doprinose razvoju Alchajmerove bolesti i demencije.
Osim u ribi, ove kiseline se nalaze i u jajima i orasima, prenosi Daily Mail.
Komentari (0)