Odrasli

MLADI IMAJU DRUGAČIJE SIMPTOME RAKA DEBELOG CREVA OD STARIJIH: Važno upozorenje struke - ne zanemarujte ove promene!

Nova studija otkrila da mladi odlažu odlazak lekaru.

04.10.2024 08:30

MLADI IMAJU DRUGAČIJE SIMPTOME RAKA DEBELOG CREVA OD STARIJIH: Važno upozorenje struke - ne zanemarujte ove promene!
Shutterstock

Prema novoj studiji, mladi pacijenti sa rakom debelog creva često pokazuju simptome koji se razlikuju od onih koje obično primete stariji bolesnici. Ovo istraživanje, sprovedeno na Tajvanu, obuhvatilo je 5.000 osoba, a rezultati ukazuju na to da mladi ispod 50 godina često odlažu traženje medicinske pomoći, što može dovesti do kasnije dijagnoze i uznapredovale bolesti.

Simptomi i kasna dijagnoza

Doktori naglašavaju da mladi pacijenti koji primete rektalno krvarenje, promene u toaletnim navikama ili bolove u stomaku, treba odmah da se jave lekaru. Istraživanje je pokazalo da je 60% mladih pacijenata iskusilo rektalno krvarenje pre postavljanja dijagnoze, dok je kod starijih pacijenata taj procenat bio manji od 50%.

Dr Sedrik Mekfaden, onkolog iz Južne Karoline, ističe da je rektalno krvarenje često raniji simptom raka kod mladih. Mnogi od njih mogu to krvarenje pripisati hemoroidima, što odlaže dijagnozu i omogućava raku da napreduje.

Povezanost sa ishranom i životnim stilom

Studija je sprovedena od strane Memorijalne bolnice Chang Gung, koja godišnje opslužuje više od 280.000 pacijenata. Istraživači su analizirali podatke o simptomima pacijenata dijagnostikovanih između 2008. i 2019. godine. Zabrinjavajuće je da je procenat mladih sa uznapredovalim stadijumom raka u porastu — 62,4% mladih dijagnostikovanih sa rakom je imalo treću ili četvrtu fazu bolesti.

Na Tajvanu se beleži i rast broja ranih karcinoma debelog creva, a istraživači ukazuju na moguće uzroke poput aditiva u hrani ili mikroplastike, uz opasku da zapadnjačka ishrana ne može biti jedini krivac.

Trendovi slični onima na Tajvanu zabeleženi su i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je incidenca raka debelog creva porasla za 50% među osobama mlađim od 50 godina u poslednjih 30 godina. Lekari upozoravaju na značaj pravovremenog reagovanja na simptome, jer rana dijagnoza može značajno povećati šanse za uspešno lečenje.

U svetlu ovih nalaza, važno je da mladi ljudi budu svesni simptoma i ne odlažu posetu lekaru, kako bi se povećala šansa za preživljavanje i smanjila stopa kasnih dijagnoza.

BONUS VIDEO: 

Komentari (1)

Draga

04.10.2024 11:58

Hvala za tekst.Preventiva ,preventiva . Kako osvestiti narod?