Odrasli

PET STVARI ODLUČUJE DA LI ĆETE DOŽIVETI 100. ROĐENDAN, A JEDNA STVAR JE TOKSIČNA: Evo zašto muškarci imaju teži put do STOTKE

Bez fizičke aktivnosti nema ni dugog života.

03.10.2024 15:46

PET STVARI ODLUČUJE DA LI ĆETE DOŽIVETI 100. ROĐENDAN, A JEDNA STVAR JE TOKSIČNA: Evo zašto muškarci imaju teži put do STOTKE
Schutterstock

Ako želite da doživite stotu, morate da imate priličnu retku kombinaciju genetskih predispozicija, zdravlja, odgovarajućeg načina života, i naravno, sreće. Muškarci, žao nam je, ali podaci pokazuju da žene imaju četiri puta veće šanse da prolsve 100. rođendan od muškaraca.

Stručnjaci procenjuju da će se do 2050. godine, životni vek muškaraca produžiti do 76 godina, a kod žena više od 80 godina. 

Lekari objašnjavaju da je ovaj trend uslovljen zdravstvenim merama kojima je poboljšana povećana stopa preživljavanja u slučaju kardiovaskularnih bolesti, kao i infekcija majki i beba.

Takođe, ova statistika predstavlja ogromnu mogućnost da se neke bolesti preduprede na vreme, a to se pre svega odnosi na visok krvni pritisak i indeks telesne mase (BPI).

Naučnici koji su proučavali stogodišnjake, navode da svi oni imaju nekoliko zajedničkih osobina.

Shutterstock

Koje osobine su odlučujuće

 

Fizička aktivnost, vera, ljubav, druženje i osećanje postojanja svrhe, su najvažnije stvari koje odlučuju da li će se neko približiti magičnoj cifri 100.

Još dve činjenice ističu svi stručnjaci - aktivan način života, makar on značio i da svaki dan prošetate po gradu, u mnogome produžava život.

Sa druge strane, sasvim logično, usamljenost je najtoksičnija i znatno skraćuje životni vek.    

Možda sve ovo najbolje ilustruje izjava Etel Kateram, najstarije Britanke koja ima punih 115 godina.

- Nikada se nisam svađala sa bilo kim, slušala sam i radila šta sam volela - rekla je Etel, prenosi Daily Mail.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)