Odrasli

ANJA JE ROĐENA SA DVE MATERICE I DVA POLNA ORGANA: Prelepa je, ima samo 26 godina i OVO je njen najveći problem

Prvu operaciju imala sa samo pet sati, a do sada ih je imala 30.

03.10.2024 11:03

ANJA JE ROĐENA SA DVE MATERICE I DVA POLNA ORGANA: Prelepa je, ima samo 26 godina i OVO je njen najveći problem
printskrin instagram

Anja Kristofersen, 26-godišnja manekenka, nedavno je otvorila dušu o svojim doživotnim izazovima, nakon što je dijagnostikovan redak sindrom koji predstavlja složeni skup urođenih mana (VACTERL Association) koji zahvata od jednu od 40.000 beba širom sveta. Ovaj poremećaj može rezultirati raznim abnormalnostima, uključujući probleme s kičmom, srcem, bubrezima i reproduktivnim organima.

Anja Kristofersen, koja je rođena s dve vagine i bez analnog kanala, ističe da je njeno stanje izuzetno retko – samo jedno od 50.000 novorođenčadi doživljava slične abnormalnosti.

Prvu operaciju je imala sa samo pet sati

U intervjuu za Courier Mail, Anja je opisala svoj život kao borbu, počevši od najranijih dana.

- Kao dete nisam ni znala da nešto nije u redu sa mnom, rekla je, dodajući kako je provela svojih prvih pet godina života u bolnici, podvrgnuta brojnim operacijama i medicinskim tretmanima.

@anjachristoffersen What’s the strangest thing that you were born without? I’ll start… #rarediseaseawareness #disability #vacterl #fyp ♬ The Journey - Sol Rising

Svoj prvi hirurški zahvat imala je kada je imala samo pet sati, kako bi joj ugradili kolostomu i vezikostomu, što je bio neophodan korak da bi mogla normalno da izbacuje otpad iz svog tela.

- Moja borba s bolešću počela je vrlo rano, i od tada se nastavila kroz niz operacija i izazova, prisetila se. Uz to, sa samo sedam meseci, prošla je kroz kompletnu rekonstrukciju karlice, što je ostavilo dugotrajne posledice na njen život, uključujući ne samo fizičke, već i emocionalne izazove.

Na društvenim mrežama, posebno TikToku, Anja je otvorila pitanje svoje jedinstvene situacije, govoreći o tome kako je teško objasniti svoje stanje drugima.

- Biti rođena s jednim otvorom umesto tri, veoma je teško objasniti, dodala je. Njen hrabar pristup potaknuo je mnoge da razmišljaju o nevidljivim invaliditetima, koji često ostaju neprepoznati od strane šire javnosti.

Osim fizičkih problema, Anja se suočava s izazovima vezanim za ishranu.

- Zaista ne mogu progutati, jer moja cev za hranu ne radi dobro. Jedenje i pijenje može biti prilično izazovno, objašnjava Kristofersen, dodajući kako se mora osloniti na gravitaciju da bi konzumirala hranu. Ova situacija je dovela do dugotrajnog oštećenja i dodatnog stresa u njenom svakodnevnom životu.

Anja pored dve vagine ima i dve materice

Još jedan od izazova koje je Anja pomenula je inkontinencija, koja joj stvara dodatne komplikacije.

- Kada su mi rekonstruisali telo, nisam imala sfinkter, niti bilo kakve nerve ili mišiće koji bi zaista mogli da daju signal kada treba da idem u kupatilo, objasnila je.

Ovo je samo jedan od brojnih problema s kojima se suočava, a koji utiču na njen kvalitet života. Pored fizičkih izazova, Anja je otvorila i pitanje potencijalnih problema s trudnoćom.

- Pored toga što imam dve vagine, to dolazi i s dve materice, a ono što dolazi uz to su izazovi s trudnoćom. Trebalo bi da mogu da imam decu, ali mogu da ih nosim samo do sedam meseci. Nadam se da će se to jednog dana dogoditi, ali ko zna, dodala je.

Uprkos svim preprekama, Anja je odlučila ne dopustiti da joj zdravstveno stanje onemogući postizanje snova.

- Odrasla sam s uverenjem da mogu da radim šta god poželim, bez obzira na svoje urođeno stanje, poručila je, ističući važnost pozitivnog stava i snage volje. Njen stav inspiriše mnoge, a ona aktivno radi na tome da podigne svest o problemima osoba s invaliditetom.

Želi svima da pokaže da ne postoje prepreke ka snovima

Osim što je manekenka, Anja je i zagovornica prava osoba s invaliditetom. Kao osnivačica i izvršna direktorka kompanije "Shh*t Happens", koja se fokusira na ekološke proizvode za osobe s invaliditetom, ona nastoji da stvori pozitivnu promenu u društvu.

- Želim da ljudi shvate da invaliditet ne mora da definiše ko ste i šta možete postići, ističe Anja.

Njena snaga i hrabrost nisu prošle nezapaženo, a brojni obožavatelji na društvenim mrežama pohvalili su je zbog njenog otvorenog pristupa.

- Sve što mogu zamisliti je da si beba i da te boli nakon operacija, napisao je jedan od komentatora, dok je drugi istakao: "Ti si veoma hrabra žena".

Anjina priča je inspiracija za mnoge, podsećajući nas na važnost prihvatanja i borbe za snove, bez obzira na prepreke. Kroz svoju priču, ona želi da motiviše druge da prepoznaju svoju unutrašnju snagu i da se nikada ne predaju.

- Možete postići svoje snove, čak i kada se suočavate s najtežim izazovima, poručila je Anja, ostavljajući snažnu poruku svima koji se bore s nevidljivim invaliditetima.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)