Odrasli

JEDAN POLJUBAC MOŽE DA ME UBIJE: Ova devojka ima samo 25 godina, sme da jede samo 2 namirnice! (FOTO)

Kerolajn Krej Kvin je mlada žena koja pati od retkog stanja poznatog kao sindrom aktivacije mastocita.

02.10.2024 17:01

JEDAN POLJUBAC MOŽE DA ME UBIJE: Ova devojka ima samo 25 godina, sme da jede samo 2 namirnice! (FOTO)
Printskrin: Youtube

Kerolajn Krej Kvin ima 25 godina i čak i nevini dodir usana sa nekom drugom osobom mogao bi da bude smrtonosan za nju. Razlog za to je retko stanje poznato kao sindrom aktivacije mastocita (MCAS). Ono pogađa samo jednu od 150.000 osoba i uzrokuje da krvne ćelije preterano reaguju na određene nadražaje iz spoljašnjeg okruženja poput hrane, mirisa i drugih potencijalnih okidača.

Za Kerolajn sindrom aktivacije mastocita je postao ozbiljan problem, ostavljajući joj mogućnost da jede samo dve namirnice - ovas i specijalno pripremljenu hranljivu formulu. Svaka druga hrana može izazvati potencijalno fatalnu alergijsku reakciju, a čak i poljubac sa nekim ko je jeo alergene može je dovesti u ozbiljnu opasnost.

Printskrin: Youtube

Kerolajn može da jede samo dve namirnice

Da bi zaštitila sebe, Kerolajn je razvila stroga pravila koja svaki potencijalni partner mora da poštuje pre nego što je poljubi. U jednom TikTok video-snimku, koji je pregledan 1,7 miliona puta, ona je detaljno opisala svoja pravila.

- Da bi me neko poljubio ne sme ništa da jede tri sata ranije. Takođe, moji partneri ne smeju da jedu nijedan od mojih šest glavnih anafilaktičkih alergena - kikiriki, orah, susam, senf, plodovi mora i kivi, i to 24 sata pre nego što me poljube. I moraju da operu zube pre nego što me poljube - naglasila je ta mlada žena. 

Ta pravila uvela joj je članica njenog medicinskog tima nakon što joj je postavila "nekonvencionalno i nezgodno" pitanje zbog svojih alergija: "Mogu li da poljubim dečka?". Iako je dosad poštovala sva pravila, Kerolajn jeotkrila da je imala nekoliko manjih reakcija zbog poljupca.

- Svrbe me usta, svrbe me usne i jezik, a čim osetim to odmah prestajem i obaveštavam ih da imam reakciju - ispričala je Kerolajn.

Ima dečka koji je podržava

Kerolajn je trenutno u vezi sa Rajanom, koji se rado pridržava njenih pravila i uživa u istim obrocima kada su zajedno.

Inače, iako je imala teške alergije na hranu od malih nogu, dijagnoza MCAS-a postavljena joj je tek 2017. godine nakon serije ozbiljnih reakcija.

- Imam teške alergijske reakcije na kikiriki, orašaste plodove, susam, senf i kivi od svoje druge godine, ali sam, osim toga, bila savršeno zdrava. Razbolela sam se od MCAS-a u septembru 2017. nakon što je jedna prava alergijska reakcija na unakrsnu kontaminaciju orašastim plodovima prerasla u seriju anafilaktičkih epizoda - istakla je Kerolajn. 

Ona je opisala simptome MCAS-a kao izuzetno neprijatne i po život opasne, uključujući otežano disanje, oticanje i svrab u grlu, gubitak svesti, nizak krvni pritisak i osip. Pored toga, izbegava okidače kao što su određena hrana, životinjsko krzno, buđ i prašina.

- Zamislite da se plašite svakog trenutka kada izađete napolje. Nekada sam izdržavala dve godine bez ijednog poljupca zbog simptoma koji su se neprestano pojavljivali- rekla je ona, naglašavajući kako su u njenom slučaju buđi u domu otkriveni kao problem.

Printskrin: Youtube

Dečko poštuje sva Kerolajnina pravila ponašanja u kući

I pored opasnosti koje MCAS predstavlja za njen ljubavni život i svakodnevno postojanje, Kerolajn je odlučila da se ne ograničava.

- Mogu se suočiti s rizikom da jednostavno napustim kuću, ali to ne znači da ću prestati da uživam u životu - izjavila je ta hrabra mlada žena.

Čak smatra da bi njena pravila mogla da pomognu ljudima da procene dugoročne namere svojih partnera.

- Ako neko mora da poštuje moja pravila da bi me poljubio, to znači da mu je stalo. Na neki način, to služi kao test za ozbiljnost veze - sigurna je ona.

Iako alergijske reakcije mogu da izazovu različite simptome, najopasnija je anafilaksa, koja može da oteža disanje i izazove srčani zastoj. Ona, naravno, nije jedina osoba koja se suočava s alergijskim reakcijama u intimnim situacijama; postoje i retki slučajevi u kojima ljudi sa alergijom na kikiriki reaguju na tragove orašastih plodova u spermi svojih partnera.

U svakom slučaju, Kerolajn Krej Kvin nastavlja da se bori sa svojim stanjem, ne dozvoljavajući mu da joj ograniči život i ljubav.

Šta je sindrom aktivacije mastocita

Poremećaj aktivacije mastocita obuhvata niz bolesti izazvanih neprikladnom aktivacijom ili nakupljanjem mastocita u tkivima. Mastociti, koji se proizvode u koštanoj srži, igraju ključnu ulogu u imunološkom sistemu. Kada otkriju alergen, oslobađaju histamin, što dovodi do širenja krvnih sudova i otečenosti kože. Ponekad greškom reaguju na bezopasne supstance, izazivajući crvenilo, svrab i nakupljanje sluzi u disajnim putevima. Osobe sa tim stanjem imaju povećan rizik od anafilakse, a simptomi uključuju svrab, osip, vrtoglavicu i otežano disanje zbog oticanja grla i usta.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)